Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επανενώθηκε ζευγάρι που ήταν αιχμάλωτο των Ρώσων – Ο ένας δεν ήξερε αν ζει ο άλλος

Όταν ο Ίλια Μουζίκα, ένας 29χρονος συνοριοφύλακας στη Μαριούπολη της νότιας Ουκρανίας, αιχμαλωτίστηκε λίγο μετά την ρωσική εισβολή, φοβήθηκε ότι δεν θα έβλεπε ξανά την αρραβωνιαστικιά του.

Χωρίς το γνωρίζει ο ίδιος, η Αλίνα Πανίνα επίσης αιχμαλωτίστηκε λίγες εβδομάδες αργότερα στην ίδια πόλη. Τώρα το ζευγάρι επανενώθηκε και πάλι και άρχισε να φτιάχνει τη ζωή του στη δυτική Ουκρανία.

«Δεν γνώριζα εάν είχε αιχμαλωτιστεί ή αν παρέμενε σε αιχμαλωσία», δήλωσε ο Μουζίκα στο Reuters, καθώς θυμούνται την ασυνήθιστη ιστορία τους.

Δείτε βίντεο με όσα περιγράφει το ζευγάρι:


A Ukrainian couple, held as POWs, are finally reunited | REUTERS

«Σκεπτόμουν τόσο πολύ που μου δημιούργησε ταραχή και σύγχυση», δήλωσε αναφερόμενος στην περίοδο της αιχμαλωσίας του. «Θα πρέπει να την έθαψα χίλιες φορές στο μυαλό μου».

Ο Μουζίκα και η Πανίνα είναι ζευγάρι από το 2019, έχοντας γνωριστεί μέσω της δουλειάς τους. Το 2021, τοποθετήθηκαν στο εμπορικό λιμάνι της Μαριούπολης για να επιθεωρούν φορτία με σκύλους-ανιχνευτές, τα σπάνιελ τους, τη Τζέσι και τη Σόνια.

Όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από σχεδόν δύο χρόνια, οι δυνάμεις της περικύκλωσαν γρήγορα τη Μαριούπολη, ισοπεδώνοντας μεγάλο μέρος της πόλης και μετατρέποντάς το στο πιο φονικό πεδίο μάχης της σύγκρουσης.

Η Πανίνα και ο Μουζίκα δήλωσαν ότι πήραν τα όπλα τους και αναπτύχθηκαν στο εργοστάσιο Azovmash για να το υπερασπιστούν, αλλά χωρίστηκαν στις 10 Απριλίου όταν εκείνη μεταφέρθηκε σε άλλη τοποθεσία, παίρνοντας μαζί και τα δύο σκυλιά τους.

Δύο ημέρες αργότερα, ο Μουζίκα αιχμαλωτίστηκε από τους Ρώσους, αγνοώντας την τύχη της συντρόφου του.

Η Πανίνα κατέληξε στο τεράστιο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal της Μαριούπολης, όπου τα ουκρανικά στρατεύματα προέβαλαν μια τελική, καταδικασμένη αντίσταση έναντι των Ρώσων. Αφού ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τους έδωσε εντολή να παραδοθούν, οι ρωσικές δυνάμεις πήραν την Πανίνα αιχμάλωτη πολέμου στις 17 Μαΐου.

Δημοφιλέστερα

To Top