Οικονομία

Ανοδικό «ξέσπασμα» στη Wall Street μετά το χθεσινό sell off – Οδηγός οι Big Tech

Με πρωταγωνιστή τις Big Tech η Wall Street επέστρεψε την Πέμπτη στα κέρδη, αφήνοντας πίσω της τη δύσκολη χθεσινή ημέρα όταν το αρνητικό σήμα της Federal Reserve για την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης έστειλε στο… βαθύ κόκκινο τους δείκτες.

Στο ταμπλό ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,97% και τις 38.519 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε δυναμική άνοδο ύψους 1,25% με αποτέλεσμα να επανέλθει πάνω από το όριο των 4.900 μονάδων, στις 4.906 και ο Nasdaq έκανε άλμα ύψους 1,30% με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί στις 15.361 μονάδες.

Την ίδια ώρα στην αγορά ομολόγων, η αποκλιμάκωση των αποδόσεων συνεχίστηκε. Μάλιστα, η απόδοση του 10ετούς έπεσε κατά πάνω από δέκα μονάδες βάσης στο 3,858% καταγράφοντας χαμηλό ενός μήνα.

Η πορεία αυτή απέδειξε τις αντοχές της αμερικανικής αγοράς που κατάφερε να συνέλθει γρήγορα από το χθεσινό… ράπισμα της Fed και την απομάκρυνση του σεναρίου περί ταχείας έναρξης του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων από το Μάρτιο.

Άλλωστε, ο ίδιος ο Τζερόμ Πάουελ υπήρξε σαφής στο θέμα αυτό όταν, σε ερώτηση που δέχτηκε, δήλωσε πως δεν «βλέπει» περικοπή των επιτοκίων από το Μάρτιο.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι τόσο το ίδιο το συμβούλιο όσο και ο επικεφαλής της Fed υιοθέτησαν άκρως επιφυλακτική στάση δηλώνοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί το θέμα των περικοπών, δεδομένου πως έξι μήνες καλών πληθωριστικών στοιχείων δεν επαρκούν για να πείσουν την FOMC να αλλάξει ρότα, οι traders επιμένουν να ποντάρουν σε έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης πριν το καλοκαίρι. Η μόνη διαφορά είναι πως τα… πονταρίσματα ευνοούν πλέον τη συνεδρίαση του Μάϊου.

Ενδεικτικά σύμφωνα με το FedWatch Tool της CME Group, που αποτυπώνει τις τάσεις στην αγορά, οι πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης την 1η Μάϊου ανέβηκαν στο 60,1%.

Αναλόγως οι αναλυτές της Goldman Sachs, της Bank of America και της Barclays που μέχρι τώρα θεωρούσαν πιθανή την έναρξη των περικοπών ήδη από το Μάρτιο, μετατόπισαν σήμερα χρονικά τις προβλέψεις τους για τον Μάιο ή και τον Ιούνιο.

Πάντως, πολλά θα εξαρτηθούν το επόμενο διάστημα τόσο από την πορεία του πληθωρισμού όσο και την εικόνα της αγοράς εργασίας, τα πολύ σφιχτά περιθώρια της οποίας προβληματίζουν επίσης τη Fed.

Δημοφιλέστερα

To Top