Διεθνή

Πόλεμος Γαλλίας-Ισπανίας για τις ντομάτες: Δεν τρώγονται οι ισπανικές, το Παρίσι – Είναι οι καλύτερες, απαντά η Μαδρίτη

Καβγάς φαίνεται ότι ξέσπασε ανάμεσα στην Γαλλία και την Ισπανία στη σκιά των αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη την Ευρώπη με.. πέτρα του σκανδάλου τις ντομάτες. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι στον «πόλεμο» ενεπλάκησαν ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Γκαμπριέλ Ατάλ, και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, με τον δεύτερο να υποστηρίζει οι ισπανικές ντομάτες είναι καλύτερες από τις γαλλικές.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Γκαμπριέλ Ατάλ υπερασπίστηκε το κατηγορώ των αγροτών της χώρας της που υποστηρίζουν ότι οι ισπανοί συνάδελφοί της έχουν ένα άδικο πλεονέκτημα καθώς, όπως λένε, υπόκεινται σε λιγότερο απαιτητικές περιβαλλοντικές προϋποθέσεις για την καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών με αποτέλεσμα τα κόστη τους να είναι μικρότερα.

Ο Ατάλ σε επίσκεψή του σε αγροτική μονάδα την περασμένη Κυριακή δήλωσε ότι δεν είναι δίκαιο «γειτονικές χώρες» να μπορούν να χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα που δεν επιτρέπονται στη Γαλλία. Όπως είπε είανι «υποκριτικό» να γίνονται εισαγωγές φρούτων και λαχανικών από χώρες που «καταστρέφουν το οικοσύστημά τους» για να τα καλλιεργούν.


French Prime Minister Gabriel Attal arrives in Haute-Garonne to meet farmers | AFP

Την απάντηση στον Ατάλ ανέλαβε να δώσει την Πέμπτη μετά τη Σύνοδο Κορυφής ο Πέδρο Σάντσεθ ο οποίος εκθείασε τα ισπανικά αγροτικά προϊόντα λέγοντας ότι είναι δημοφιλή γιατί είναι πιο ποιοτικά.

«Η επιτυχία των προϊόντων μας είναι αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς των ισπανών αγροτών» είπε ο Σάντσεθ ο οποίος δεν απέφυγε να απαντήσει και στα αρνητικά σχόλια που έκανε η γαλλίδα υπουργός Οικολογίας, Σεγκολέν Ρουαγιάλ , η οποία κατηγόρησε τα ισπανικά προϊόντα ότι είναι «ψευδώς βιολογικά» και ειδικά για τις ντομάτες είπε ότι «δεν τρώγονται».

Από την πλευρά του ο Ισπανός πρωθυπουργός απαρίθμησε τις «γευστικότατες» ποικιλίες ντομάτας που παράγονται στην Ισπανία και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι είναι οι καλύτερες στον κόσμο.

Δεν δίστασε μάλιστα να προσκαλέσει την κυρία Ρουαγιάλ στην Ισπανία για να δοκιμάσει ντομάτες: «Σε χρόνο μηδέν θα αντιληφθεί γιατί δεν υπάρχει αντίπαλος για τις ντομάτες της Ισπανίας».

Δημοφιλέστερα

To Top