Οικονομία

Αγρότες: Μέχρι το Πάσχα οι πληρωμές του 2023 – Τα μέτρα ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος

Στην ανακοίνωση ευρείας δέσμης μέτρων για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος προχώρησε η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της έμπρακτης υποστήριξη της προς τον πρωτογενή τομέα, όπως αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τα μέτρα, που έρχονται να προστεθούν σε όσα έχουν ληφθεί τα προηγούμενα χρόνια, έχουν ως μοναδικό στόχο την ενίσχυση των αγροτών, τόσο της πολύπαθης Θεσσαλίας όσο και των υπόλοιπων περιοχών της χώρας.

Οι παραγωγοί έχουν δει τα τελευταία χρόνια το κόστος παραγωγής να έχει αυξηθεί σημαντικά, με τις αιτίες να εντοπίζονται ως επί το πλείστον σε εξωγενείς παράγοντες, όπως η πανδημία του κορονοϊού αλλά και η εισβολή της Ρωσίας στη Ουκρανία, ενώ σε αυτές τώρα έρχεται να προστεθεί και η κατάσταση που δημιουργείται στην Ερυθρά Θάλασσα.

Την Παρασκευή από το Βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την επέκταση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, ύψους 82 εκατ. ευρώ και το 2024, δίνοντας έτσι λύση σε ένα από τα πάγια αιτήματα των αγροτών.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το ενεργειακό κόστος, που είναι ένας από τους κύριους λόγους αύξησης του συνολικού κόστους παραγωγής, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η ΔΕΗ θα προσφέρει 10% επιπλέον έκπτωση στο αγροτικό ρεύμα από το Μάιο έως και το Σεπτέμβριο, μήνες όπου πραγματοποιούνται οι αγροτικές εργασίες.

Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί η πρόθεση της κυβέρνησης για μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος της τάξεως τουλάχιστον του 30% για μια δεκαετία. «Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να επιδοτήσουμε την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία που θα διατίθενται με την μορφή διμερών, μακροχρόνιων συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας» ανέφερε σχετικά ο κ. Μητσοτάκης ενώ μίλησε και για τους μεμονωμένους αγρότες υπογραμμίζοντας ότι άμεσα θα ξεκινήσει «νέο Πρόγραμμα αποκλειστικά για Αγρότες «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκ. ευρώ».

Σημαντική τομή είναι και το πρόγραμμα «Απόλλων», το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη χώρα. Μέσα από διαγωνισμούς θα επιλεχθούν ώριμα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), τα οποία θα ξεκινήσουν να «ηλεκτρίζονται» εντός διετίας. Η προμηθευόμενη ενέργεια από τα έργα αυτά, θα προορίζεται για την κάλυψη μέρους των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων συμπολιτών μας, των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, των ΔΕΥΑ, αλλά και των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων.

Από το πρόγραμμα «Απόλλων, δηλαδή, οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θα έχουν σημαντική, και μόνιμη, ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος που εμποδίζει την εκπλήρωση της καίριας αποστολής τους και ανακόπτει την αναπτυξιακή τους δυναμική

Επιπλέον, θα ρυθμιστούν χρέη των τοπικών και γενικών οργανισμών εγγείων βελτιώσεων ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ ύψους 87 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά την περιοχή της Θεσσαλίας, το κράτος θα αναλάβει το 75% αυτών των οφειλών.

Τις προηγούμενες ημέρες ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει την αύξηση έως το ύψος των 10.000 ευρώ στην πρώτη αποζημίωση στους πληγέντες αγρότες, η οποία ανέρχονταν σε 5.000 ευρώ, ανάλογα με το ύψος των ζημιών στον εξοπλισμό, προκειμένου να μπορούν οι αγρότες να ετοιμαστούν για τη νέα περίοδο, μέχρι να βγουν οι συνολικές αποζημιώσεις και για τα προϊόντα που καταστράφηκαν.

Δημοφιλέστερα

To Top