Διεθνή

Τουρκία: Ξεκινούν οι εκδηλώσεις μνήμης για το σεισμό με τους 53.000 νεκρούς

Εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιούνται στην Τουρκία μέχρι την Τρίτη για την επέτειο του σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου, της χειρότερης καταστροφής στη σύγχρονη ιστορία της χώρας η οποία στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 53.000 ανθρώπους στις νοτιοανατολικές περιοχές της.

Μέσα σε 65 δευτερόλεπτα, χάθηκαν 53.537 ζωές (σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των αρχών που δόθηκε προχθές, Παρασκευή, στη δημοσιότητα) κάτω από τα ερείπια της καθημερινότητάς τους, κάτω από τους σωρούς του μπετόν των κατοικιών τους που κατέρρευσαν. Αν προστεθούν οι 6.000 θάνατοι που καταγράφηκαν στη γειτονική Συρία, ο απολογισμός της καταστροφής ανέρχεται σε σχεδόν 60.000 νεκρούς, γεγονός που την κατατάσσει μεταξύ των 10 πιο φονικών των 100 τελευταίων ετών – ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για «την καταστροφή του αιώνα».

Ο σεισμός έπληξε 11 επαρχίες που είναι από τις πιο φτωχές της Τουρκίας και 14 εκατομμύρια Τούρκους, μερικοί από τους οποίους δεν έχουν ακόμα ξεπεράσει το σοκ.

«Πάει ένας χρόνος, αλλά δεν φεύγει από το μυαλό μας», λέει η Τσαγκλά Ντεμιρέλ, 31 ετών, η οποία διαμένει σε μια από τις πόλεις από κοντέινερ που στήθηκαν στην Αντάκια, την αρχαία Αντιόχεια που καταστράφηκε σε ποσοοστό 90%, στην επαρχία Χατάι, γειτονική της Συρίας. «Η ζωή έχασε κάθε ενδιαφέρον», προσθέτει. «Δεν έχω πια οικογένεια να επισκεφθώ, δεν έχω πόρτα να χτυπήσω, δεν έχω μέρος ευχάριστο για να ζήσω. Τίποτα πια».

Συνολικά κατέρρευσαν περισσότερα από 100.000 κτίρια, 2,3 εκατομμύρια υπέστησαν ζημιές και 700.000 άνθρωποι ζούν μέσα σε εμπορευματοκιβώτια.

«Μας ακούει κανείς;»

«Όταν μπαίνω στο σπίτι μου, τρέμω. Επιβιώνεις, αλλά δυσκολεύεσαι να αντέξεις το χτύπημα», συνοψίζει ο Καντίρ Γενιτσελί, ένας 70χρονος συνταξιούχος στο Καχραμανμαράς, 50 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού.

Όμως τους συγγενείς των θυμάτων εξακολουθεί να στοιχειώνει το αίσθημα ότι έχουν εγκαταλειφθεί από το κράτος. Είχαν καταγγείλει την αργοπορία των σωστικών συνεργείων, τα οποία έφθασαν με τα απαραίτητα μηχανήματα με καθυστέρηση μέχρι και τριών ημερών.

Ανήμερα της επετείου, το πρωί της Τρίτης, στις 04:17, την ώρα του σεισμού που βρήκε τους κατοίκους στον ύπνο τους, οι διασωθέντες της Χατάι, οι οποίοι συμμετέχουν σε μια «Πλατφόρμα της 6ης Φεβρουαρίου», πρόκειται να συγκεντρωθούν για να φωνάξουν μαζί, όπως είχαν κάνει εκείνη τη νύχτα: «Μας ακούει κανείς

Γρήγορα ο πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος διεξήγε τότε εκστρατεία για την επανεκλογή του, είχε υποσχεθεί 650.000 νέες κατοικίες μέσα στο χρόνο.

Δημοφιλέστερα

To Top