Διεθνή

Πόλεμος στο Ισραήλ: Η Χαμάς συνεχίζει τις επιθέσεις εναντίον δυνάμεων του Τελ Αβίβ στη Λωρίδα της Γάζας

Παλαιστίνιοι ένοπλοι συνέχισαν σήμερα τις επιθέσεις εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων στις δύο κύριες πόλεις της Λωρίδας της Γάζας, εβδομάδες αφότου κατακλύστηκαν από στρατιώτες και άρματα μάχης, σε μια ένδειξη πως η Χαμάς εξακολουθεί να διατηρεί κάποιον έλεγχο πριν από μια ενδεχόμενη εκεχειρία.

Σχεδόν τέσσερις μήνες αφότου ξέσπασε ο πόλεμος μετά την πολυαίμακτη επίθεση της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης στο Ισραήλ, οι μάχες επιμένουν στην πόλη της Γάζας, στον βορρά του πυκνοκατοικημένου θύλακα, και στη Χαν Γιούνις στον νότο.

Ανησυχία στην Αίγυπτο από την προώθηση Παλαιστινίων αμάχων στη Ράφα

Το Ισραήλ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως εστιάζει τώρα κυρίως στη Ράφα, στα νότια σύνορα με την Αίγυπτο, αυξάνοντας την πίεση σε εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους αμάχους που διέφυγαν από τα σπίτια τους από άλλες περιοχές του θύλακα και έχουν βρει καταφύγιο εκεί.

Η προώθηση στη Ράφα προκαλεί επίσης ανησυχία στο Κάιρο, που έχει πει πως δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε εισροή Παλαιστινίων προσφύγων σε αυτό που λέει πως είναι μια προσπάθεια να αποτρέψει οποιαδήποτε μόνιμη απώλεια περιουσίας.

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ωστόσο στο Reuters πως ο στρατός θα συντονιστεί με την Αίγυπτο, και επιδιώκει τρόπους απομάκρυνσης των περισσότερων εκτοπισμένων βορειοδυτικά, πριν από οποιαδήποτε χερσαία σαρωτική επιχείρηση στη Ράφα.

Σκοτώθηκαν δύο κορίτσια σε σπίτι

Οι Παλαιστίνιοι ανέφεραν ισραηλινούς βομβαρδισμούς με άρματα μάχης και αεροπορικά πλήγματα εκεί, σε ένα από τα οποία σκοτώθηκαν δύο κορίτσια σε ένα σπίτι.

Καθώς το πλήθος κήδευε τα δύο παιδιά, ένας συγγενής, ο Μοχάμεντ Καλούμπ, είπε πως η αεροπορική επιδρομή έπληξε ένα δωμάτιο γεμάτο γυναίκες και παιδιά στη συνοικία αλ Σαλάμ της Ράφα.

«Δεν υπάρχει κανένα ασφαλές μέρος στη Γάζα, από τον συρμάτινο φράχτη προς τον συρμάτινο φράχτη (τα σύνορα από βορρά προς νότο), δεν υπάρχει κανένα ασφαλές μέρος», είπε στο Reuters.

Αφού διενήργησαν εν μέρει αποχωρήσεις από την πόλη της Γάζας τις προηγούμενες εβδομάδες που επέτρεψαν σε ορισμένους κατοίκους να επιστρέψουν και να αρχίσουν να ψάχνουν μέσα στα χαλάσματα, οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούν εφόδους. Πριν χαράξει σήμερα, αεροπορικά πλήγματα κατέστρεψαν αρκετά πολυώροφα κτίρια, περιλαμβανομένου ενός οικιστικού συγκροτήματος που είχε χρηματοδοτηθεί από την Αίγυπτο.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι σκότωσε επτά ενόπλους της Χαμάς στη βόρεια Γάζα και κατέσχεσε οπλισμό. Το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού ανέφερε πως στρατιώτες στην περιοχή προσπαθούσαν να διεισδύσουν σε δύο μπούνκερ της Χαμάς, μια αποστολή που όπως ανέφερε μπορεί να διαρκέσει δύο εβδομάδες εν μέσω αντίστασης από την ισλαμιστική οργάνωση.

Δημοφιλέστερα

To Top