Τεχνολογία

Οι κίνδυνοι της τεχνητής νοημοσύνης – Τα Deepfakes και οι τρόποι προστασίας των γεγονότων

Τις προηγούμενες ημέρες το διαδίκτυο πλημμύρισε από ψεύτικες φωτογραφίες, πονογραφικού περιεχομένου, της Τέιλορ Σουίφτ. Οι περισσότερες από αυτές τις εικόνες έχουν πολλές ομοιότητες με την πραγματικότητα, ενώ οι ψεύτικες λεπτομέρειες τους είναι πραγματικά δυσδιάκριτες. Κοιτώντας τες κανείς μπορεί να πιστέψει οριακά, ότι η τραγουδίστρια εμφανίζεται όντως σε αυτά τα στιγμιότυπα. Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι ανάλογο. Το τελευταίο διάστημα το διαδίκτυο και οι πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κατακλύζονται συνεχώς με αντίστοιχες εικόνες και βίντεο που μιμούνται πολύ αποτελεσματικά διάσημες προσωπικότητες και τις φωνές τους.

Από τον Obama που αποκαλεί τον Donald Trump «εντελώς ηλίθιο» έως τον Mark Zuckerberg που καυχιέται ότι έχει «τον απόλυτο έλεγχο των κλεμμένων δεδομένων δισεκατομμυρίων ανθρώπων», αυτά τα βίντεο γίνονται όλο και πιο πειστικά και συνηθισμένα. Τα εργαλεία της AI, τα ονομαζόμενα deepfake, αντιγράφουν το ηχόχρωμα και τις εκφραστικές κινήσεις των προσώπων με πολύ μεγάλη ευκολία, δημιουργώντας τελικά μια σύγχυση για το τι είναι αληθινό και τι όχι.

Οι δυνατότητές τους μοιάζουν ατελείωτες, από πειστικές τηλεφωνικές απάτες με στόχο να αποσπαστούν χρηματικά ποσά, μέχρι την επιρροή των ψηφοφόρων και την κατεύθυνση του εκλογικού αποτελέσματος. Ωστόσο, παράλληλα με την επικράτηση των προαναφερθέντων, πολλοί οργανισμοί, ιθύνοντες και κυβερνήσεις έχουν θορυβηθεί και προσπαθούν να οχυρώσουν το κοινό απέναντι σε αυτή την νέα απειλή που αμφισβητεί την πραγματικότητα και μπορεί να γίνει τρομερά επώδυνη και επικίνδυνη. Αυτό όμως που φαίνεται να ξεφεύγει από τον έλεγχό τους, είναι η συνειδητοποίηση ότι η AI τεχνολογία και τα deepfakes μπορούν όχι απλά να αλλάξουν το παρόν μας, αλλά και το παρελθόν μας, με την ίδια ευκολία. Μπορείτε να σκεφτείτε που θα οδηγήσει αυτό;


shutterstock_2376208005

 Στα άδυτα των deepfake

Τα deepfake ουσιαστικά αποτελούν την απάντηση του 21ου αιώνα στο Photoshopping. Χρησιμοποιούν μια μορφή τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται deep learning (βαθιά μάθηση) για να δημιουργήσουν πειστικές εικόνες ψεύτικων γεγονότων, άλλοτε φτιαγμένων από το μηδέν, ή άλλοτε απλώς παραλλαγμένων. Μπορούν επιπλέον να μιμηθούν ήχους και φωνές για τη δημιουργία “voice skins” ή “voice clones” δημόσιων προσώπων. Δεν είναι όμως πάντα κακόβουλα. Πολλά είναι διασκεδαστικά και μερικά είναι χρήσιμα, καθώς για παράδειγμα, οι απομιμήσεις φωνής μπορούν να αποκαταστήσουν τη φωνή των ανθρώπων όταν τη χάνουν λόγω ασθένειας.

Τα deepfake βίντεο μπορούν επίσης να δώσουν ζωή σε γκαλερί και μουσεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το μουσείο Νταλί της Φλόριντα, που έχει ένα deepfake του σουρεαλιστή ζωγράφου που παρουσιάζει την τέχνη του και βγάζει selfies με τους επισκέπτες. Για τη βιομηχανία ψυχαγωγίας, η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της μεταγλώττισης σε ξενόγλωσσες ταινίες και, πιο αμφιλεγόμενα, για την “ανάσταση” αποθανόντων ηθοποιών. Για παράδειγμα, ο αείμνηστος Τζέιμς Ντιν πρόκειται να πρωταγωνιστήσει στην ταινία Finding Jack, μια πολεμική ταινία για το Βιετνάμ.

Ωστόσο τα deepfake χρησιμοποιούνται συχνά με αρνητικό αντίκτυπο. Τον περασμένο Μάρτιο για παράδειγμα, ο επικεφαλής μιας βρετανικής θυγατρικής μιας γερμανικής εταιρείας ενέργειας κατέβαλε σχεδόν 200.000 λίρες σε έναν ουγγρικό τραπεζικό λογαριασμό, αφού του τηλεφώνησε ένας απατεώνας που μιμήθηκε τη φωνή του Γερμανού διευθύνοντος συμβούλου, σύμφωνα με την Guardian. Παρόμοιες απάτες φέρεται να έχουν χρησιμοποιήσει ηχογραφημένα φωνητικά μηνύματα deepfake και στα social media, όπως το WhatsApp.

Τα εργαλεία αυτά συνήθως δημιουργούν επίσης βίντεο που περιέχουν πορνογραφικό περιεχόμενο. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Deeptrace, η οποία βρήκε 15.000 deepfake βίντεο στο διαδίκτυο τον Σεπτέμβριο του 2019, αριθμό σχεδόν διπλάσιο από πριν εννέα μήνες, ανακάλυψε ότι το 96% αυτών ήταν πορνογραφικά. Μεγάλος αριθμός τους επίσης, απεικόνιζε πρόσωπα από γυναίκες διασημότητες σε σώματα πορνοστάρ. Μια τεχνική που μοιάζει εύκολα διαχειρίσιμη, ακόμα και από ανειδίκευτους ανθρώπους και που μας κάνει να αναρωτιόμαστε πόσο εύκολα μπορεί πια να γιγαντωθεί.

Αλλάζοντας την ιστορία

Δημοφιλέστερα

To Top