Οικονομία

Τα… ακατάληπτα του νέου δημάρχου, ο Μητσοτάκης και το ευρωψηφοδέλτιο, οι ελληνικές μπίζνες στο Βόσπορο, το πρότζεκτ του ΟΑΚΑ, η Elpedison και ο Σκυλακάκης

Βασικά, είχαμε κάτι… πρώτες ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά με το παιδί, με εκείνες τις αρχικές δηλώσεις του για το «δάσος στα Εξάρχεια» δίπλα στο μετρό, αλλά τώρα μας ζώσανε τα φίδια. Ο νέος δήμαρχος τάχθηκε φουλ υπέρ των καταλήψεων στα πανεπιστήμια γιατί, λέει, δεν επαρκούν τα κονδύλια, χωρίς να λάβει υπόψιν του τη… μικρή λεπτομέρεια ότι η φασαρία γίνεται ως διαμαρτυρία για τον νόμο των μη κρατικών πανεπιστημίων. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι υπέρ των καταλήψεων εν έτει 2024; Ούτε ο Τσίπρας, ρε φίλε! Είπε και μερικά ακατάληπτα για τις «συλλογικότητες» και κάτι αναρχομπαχαλοκουλτουροσυριζαιϊκά, «ναι, μεν, αλλά», που ανάθεμα κι αν κατάλαβε και ο ίδιος τι εννοούσε. Κάποιος να του εξηγήσει «πώς βγήκε» και ποιοι τον ψήφισαν…

Ο Μητσοτάκης για τη στεγαστική πολιτική

-Εβδομάδα μικρότερης έντασης θέλει το Μαξίμου να είναι αυτή που ξεκινά και ήδη στο κυβερνητικό ημερολόγιο έχει σημειωθεί η επόμενη Παρασκευή ως σημαντική ημερομηνία. Ο Μητσοτάκης θα πάει στη Βουλή και θα απαντήσει στην ώρα του πρωθυπουργού σε ερώτηση του Νίκου Ανδρουλάκη για τη στεγαστική πολιτική, αλλά και ευρύτερα για το δημογραφικό. Θα προαναγγείλει ένα συνολικό σχέδιο που είναι στα σκαριά και θα παρουσιαστεί σε λίγους μήνες από το υπουργείο Οικογένειας και άλλα συναρμόδια υπουργεία. Ενδιαφέρον θα έχει τι θα πει για την Golden Visa, για την οποία πολλή συζήτηση γίνεται, αλλά και για το AirBnb, ενώ κάτι περιμένουν και οι τρίτεκνοι που έχουν ζητήσει να αντιμετωπίζονται σε μια σειρά ζητημάτων ως πολύτεκνοι. Για την ομιλία Μητσοτάκη θα γίνει σύσκεψη προετοιμασίας την Πέμπτη, οπότε θα έχω περισσότερα εκείνες τις μέρες.

Το δίλημμα των αγροτών

-Στο Μαξίμου περιμένουν τις επόμενες κινήσεις των αγροτών, αλλά λένε ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι συγκεκριμένα και παράθυρο νέων παροχών σε αυτή τη φάση δεν υπάρχουν. Αφήστε που, αν ανοίξει η κάνουλα, θα αρχίσουν και άλλες κοινωνικές ομάδες να ζητούν. Οι αγρότες, μαθαίνω, είναι σε ένα δίλημμα: να σταματήσουν τώρα και να κατοχυρώσουν ό,τι πήραν (και δεν είναι και λίγα) ή να συνεχίσουν, παίρνοντας το ρίσκο να «κουράσουν» σε επίπεδο εικόνας, αλλά και να υπάρξει ρήξη; Αποφάσεις αύριο Τρίτη που θα κάνουν πανελλαδική συνάντηση.

Η τρομοκρατία και ο Χρυσοχοΐδης

-Η επανεμφάνιση της τρομοκρατίας, με το ισχυρό χτύπημα απέναντι από το υπουργείο Εργασίας, έχει φέρει έναν πορτοκαλί συναγερμό στην κυβέρνηση. Δεν είναι, άλλωστε, το μόνο περιστατικό, καθώς προ διμήνου είχαμε τη βόμβα έξω από τα ΜΑΤ και προ ημερών εκρηκτικό μηχανισμό σε μια τράπεζα. Η τρομοκρατία, λοιπόν, είναι η νέα πρόκληση του Χρυσοχοΐδη, ο οποίος έχει λευκή εντολή από τον Μητσοτάκη, αλλά και περισσότερα ψηφιακά εργαλεία, προκειμένου να γίνει δουλειά για την ταυτοποίηση των νεο-τρομοκρατών που μοιάζουν, πάντως, καλά μελετημένοι.

Ραντεβού για το ευρωψηφοδέλτιο

-Ο Μητσοτάκης, πάντως, αυτές τις μέρες έχει λίγες δημόσιες παρεμβάσεις προγραμματισμένες. Θα γίνουν, συνεπώς, αρκετά ραντεβού για το γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο, με κάποιους «κλειδωμένους» να περνούν αυτές τις μέρες για τη φωτογραφία τους με τον πρωθυπουργό, σαν αυτή που έβγαλαν η Χριστοφιλοπούλου και ο Κοντοζαμάνης που ανακοινώθηκαν. Μαθαίνω ότι θα βγαίνουν σιγά σιγά ονόματα, ενώ στόχος είναι το ευρωψηφοδέλτιο, σε μεγάλο βαθμό, να έχει κλείσει ως το τέλος του μήνα και να γίνει η ανακοίνωση εντός του Μαρτίου, ώστε να έχουν και οι υποψήφιοι ικανό χρόνο για να γυρίσουν την Ελλάδα, αλλά και να πάνε εκτός αυτής, λόγω και της επιστολικής ψήφου.

Δημοφιλέστερα

To Top