Διεθνή

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Η Λετονή ευρωβουλευτής που για 20 χρόνια ήταν και κατάσκοπος του Κρεμλίνου

Το κουτί της Πανδώρας στο Ευρωκοινοβούλιο ανοίγει η υπόθεση της Λετονής βουλευτή, Tatjana Ždanoka, η οποία αποκαλύφθηκε ότι ήταν Ρωσίδα κατάσκοπος σχεδόν επί 20 χρόνια.

Η είδηση έσκασε σαν… βόμβα στους ευρωπαϊκούς κύκλους με τα διεθνή ΜΜΕ να μεταδίδουν ότι πρόκειται για σκάνδαλο κι ότι σαφώς η περίπτωση της Λετονής «Μάτα Χάρι» δεν είναι η μοναδική. Πάντως, η Ε.Ε έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα σε βάρος της, προκειμένου ναι χυθεί άπλετο φως στον κατασκοπευτικό της ρόλο.

Τουλάχιστον από το 2003, η Ždanoka εργαζόταν κλείνοντας τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, από τη Μόσχα στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τα διεθνή ενημερωτικά μέσα «The Insider», το «Delfi Estonia», το ερευνητικό δημοσιογραφικό κέντρο «Re: Baltica» και τη σουηδική εφημερίδα «Expressen», που επικαλούνται την ηλεκτρονική της αλληλογραφία.

Η ίδια φέρεται επίσης να έχει ζητήσει χρηματοδότηση από αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών και ότι μοιράστηκε πρωτοβουλίες και δελτία Τύπου σε αρκετές περιπτώσεις με το Κρεμλίνο, σύμφωνα με την έρευνα.

Την ώρα που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την έχει βάλει στο «μάτι», Λετονοί βουλευτές προειδοποιούν ότι υπάρχουν και άλλοι Ρώσοι κατάσκοποι που έχουν ενταχθεί στις τάξεις τους.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ždanoka δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση», έγραψαν οι Sandra Kalniete, Roberts Zīle και Ivars Ijabs σε κοινή τους επιστολή, σύμφωνα με το «Politico».

«Υπάρχουν και άλλοι ευρωβουλευτές… που εν γνώσει τους εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Ρωσίας. Υπάρχουν «δημόσιες παρεμβάσεις, αρχεία ψηφοφοριών, οργανωμένες εκδηλώσεις, καθώς και μυστικές δραστηριότητες», έγραψαν οι τρεις βουλευτές.

Ο επικεφαλής της επιτροπής νομικών υποθέσεων και ένας Ισπανός βουλευτής, ο Adrian Vazquez Lazara, ζήτησε μια διαδικασία αναθεώρησης για να καθοριστεί ποιες πολιτικές επέτρεψαν στην Ždanoka να εργαστεί τόσα χρόνια κάτω από τη… μύτη των ευρωπαικών υπηρεσιών ασφαλείας.

«Θα ήταν απαράδεκτο αν υπήρχαν βουλευτές που πληρωνόταν από το Κρεμλίνο και εργάζονταν για να καταστρέψουν την ευρωπαϊκή δημοκρατία εκ των έσω», τόνισε ο Lazara στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δημοφιλέστερα

To Top