Ελλάδα

Συνεχίζονται οι καταλήψεις σε 150 σχολές – Νέος κύκλος γενικών συνελεύσεων

Αναβρασμός επικρατεί στην ανώτατη εκπαίδευση με περισσότερες από 150 σχολές να συνεχίζουν να τελούν υπό κατάληψη.

Χθες στην Βόρεια Ελλάδα σημειώθηκαν επεισόδια σε ανώτατα ιδρύματα. Η κατάληψη στο ΔΠΘ, «έσπασε» ύστερα από αστυνομική επέμβαση, ενώ η πορεία διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη συνοδεύτηκε από επεισόδια ανάμεσα σε κουκουλοφόρους και ΜΑΤ, αλλά και από ζημιές στο ΑΠΘ.

Στην Αθήνα, κατέβηκαν στους δρόμους φοιτητές, ενώ προγραμματίζεται νέο συλλαλητήριο για την Πέμπτη, 8/2.

Οι καταλήψεις συνεχίζονται σε περίπου 150 σχολές, σήμερα ξεκινά νέος κύκλος γενικών συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγων. Την ίδια ώρα, στις περισσότερες υπό κατάληψη σχολές ξεκινούν διαδικτυακές εξετάσεις ενώ 200 καθηγητές ΑΕΙ υπογράφουν κείμενο, όπου εκφράζουν την αντίθεσή τους με αυτές. Η δε Σύνοδος των Πρυτάνεων εξέδωσε ανακοινωθέν, διαμαρτυρόμενη για τις εισαγγελικές παρεμβάσεις, που έχουν διαταχθεί προς διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των διοικούντων για τη μη αποτροπή καταλήψεων.

Οι ταραχές στα ΑΕΙ της Βόρειας Ελλάδας

Ήταν λίγο μετά τις 4 το μεσημέρι της Δευτέρας (5/2) όταν αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν στο κτίριο της Νομικής Κομοτηνής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης για να απομακρύνουν ομάδα ατόμων, που είχε εισβάλει νωρίς το πρωί της ίδιας μέρας και παρεμπόδιζαν την είσοδο εργαζομένων και φοιτητών. Την αστυνομία κάλεσαν οι ίδιοι οι φοιτητές – περίπου 400 – οι οποίοι είχαν προσέλθει για τις εξετάσεις, όπως δήλωσε αργότερα ο Κοσμήτορας της Νομικής, δρ Μιχάλης Χρυσομάλλης.

Κατά την αστυνομική επιχείρηση έγιναν 18 προσαγωγές αν και λίγο πριν τις 23.00 αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι.

Σημειώνεται, πως έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Κομοτηνής είχαν συγκεντρωθεί τόσο φοιτητές, όσο και κομματικά στελέχη, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις προσαγωγές.

Ο Κοσμήτορας της Νομικής, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ανέφερε πως η κατάληψη πραγματοποιήθηκε από μία μειοψηφία φοιτητών. Εξαιτίας των συνθηκών και για λόγους ασφάλειας, ο κ.Χρυσομάλλης απομάκρυνε το διοικητικό προσωπικό, τους καθηγητές και τους φοιτητές προχωρώντας σε αναστολή των εξετάσεων – «για να αποφευχθούν τα χειρότερα», όπως είπε χαρακτηριστικά. Όπως δε πρόσθεσε ο ίδιος «από εδώ και στο εξής θα κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τη μετάβαση σε καθεστώς εξετάσεων εξ αποστάσεως για τα υπολοιπόμενα μαθήματα προς εξέταση».

Διαμαρτυρία για τις προσαγωγές στη Θεσσαλονίκη

Σε ένδειξη συμπαράστασης στους προσαχθέντες και διαμαρτυρίας για την αστυνομική παρέμβαση στο ΔΠΘ, πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα της Δευτέρας πορεία διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη, στην οποία συμμετείχαν φοιτητές και άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Αφού τελείωσε η πορεία, κουκουλοφόροι προξένησαν υλικές ζημιές στα ρολά του κτιρίου Διοίκησης του ΑΠΘ, όπου την περασμένη εβδομάδα αστυνομικές δυνάμεις είχαν ‘σπάσει’ την κατάληψη.

Δημοφιλέστερα

To Top