Οικονομία

Οι αγρότες, το ΚKE και τα λεφτόδεντρα, τα πασοκο-νεύρα, τα χαμόγελα για το Βενιζέλος, το γαλλικό πωλητήριο και η Ελευθεροτυπία

Ο Μητσοτάκης έχει βγει μεν μπροστά, στέλνοντας το μήνυμα ότι η κυβέρνηση ακούει τους αγρότες, αλλά το Μαξίμου δεν είναι διατεθειμένο να μπει στη λογική της πλειοδοσίας και της παροχολογίας. Επίσης, αυτό που παγίως λένε είναι ότι το να κλείσουν δρόμοι και ειδικά για αρκετές ώρες δεν θα βοηθήσει τους αγρότες στην προώθηση των αιτημάτων τους, ενώ τότε θα πρέπει να αλλάξει και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της ΕΛ.Α.Σ., αν και στόχος είναι να μην έχουμε εντάσεις. Με τα σημερινά δεδομένα, ο Μητσοτάκης δεν έχει κάποια εξόρμηση προγραμματισμένη. Αν οι αγρότες, πάλι, έρχονταν στην Αθήνα με κάποια επιτροπή, ίσως να ήταν αλλιώς…

Το ΚΚΕ και η εκτόνωση
-Η καλή πηγή μου στο Μ.Μ., πάντως, μου έλεγε ότι η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε χθες για τη διατύπωση των αγροτικών αιτημάτων θύμιζε πολύ ΚΚΕ, κάτι που σημαίνει ότι και οι άλλοι αγρότες άφησαν τους “κόκκινους αγροτοσυνδικαλιστές” να βγουν πιο μπροστά. Από την άλλη, μια εξίσου καλή πηγή από τον κάμπο που με πήρε χθες τηλέφωνο, εκτίμησε ότι η κάθοδος των αγροτών με τα τρακτέρ στην Αθήνα μπορεί να είναι και κίνηση κορύφωσης και μετά αποκλιμάκωσης, καθώς δεν θα μένουν πολλά χαρτιά να παίξουν. Αν κατέβουν, σίγουρα θα τους δει κάποιος από το Αγροτικής Ανάπτυξης. Ως προς το Μαξίμου τώρα, πέρυσι τέτοιες μέρες είχαν δει τον Σκέρτσο και μετά γύρισαν στα χωράφια τους. Γενικώς, όπως μου λένε, η προοπτική της συνάντησης εξαρτάται και από την εκπροσώπηση των ίδιων των αγροτών.

Τα λεφτόδεντρα θέλουν πότισμα

-Λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν, ούτε κανείς θέλει να ξεκινήσουν πάλι πολιτικές του παρελθόντος, τύπου «όλα τα κιλά – όλα τα λεφτά», που μας έριξαν στα βράχια. Οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας είναι συγκεκριμένες και η κυβέρνηση θέλει να κινηθεί με νοικοκυρεμένο τρόπο ώστε να μην εισπράττουν επιδοτήσεις διάφοροι επιτήδειοι εις βάρος των πραγματικά πληγέντων. Αυτή τη στρατηγική ακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου για τους αγρότες της Θεσσαλίας.

Απαιτείται λοιπόν σχέδιο και έλεγχος, ώστε τα χρήματα να μην πέσουν σε “μαύρη τρύπα”. Μαθαίνω λοιπόν ότι στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ζητηθεί από τους οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) που λειτουργούν στη Θεσσαλία και είναι αρμόδιοι για το αρδευτικό σύστημα να υποβάλλουν σχέδια προϋπολογισμού για να αποδεσμευτούν οι πόροι, να τρέξουν άμεσα οι διορθώσεις στο δίκτυο υδάτων και να ξεκινήσουν οι καλλιέργειες. Ωστόσο, από τους 53 ΤΟΕΒ μόλις 10 έχουν καταθέσει τα στοιχεία.

Η στάση Στέφανου-Τάιλερ στα Μετέωρα
-Και ενώ η Θεσσαλία ζει τον δικό της αναβρασμό, ο πρόεδρος Stefanos και ο σύζυγος Τάιλερ, επιστρέφοντας οδικώς από τη Δυτική Μακεδονία, πέρασαν από τα Μετέωρα. Μαθαίνω ότι ανέβηκαν με τη σκυλίτσα τους τη Farley στο Πανόραμα Μετεώρων, είδαν τη θέα, έβγαλαν και τη σχετική φωτογραφία, ενώ δεν έμειναν καθόλου, ούτε διανυκτέρευσαν, ούτε έκαναν κάποια θεσμική επαφή με τους τοπικούς παράγοντες.

Νεύρα με Τεμπονέρα-Χριστοδουλάκη

-Σας είπα χθες για την εκδήλωση της Κεντροαριστεράς, με ομιλητές Τεμπονέρα, Αχτσιόγλου και Χριστοδουλάκη, η οποία έχει προκαλέσει αναταράξεις. Να σας πω και τα νεότερα: στον ΣΥΡΙΖΑ είναι χολωμένοι με τον Τεμπονέρα, ο οποίος επιχειρεί να παίξει αυτός τον ρόλο της αντιπολίτευσης ελλείψει Αχτσιόγλου-Χαρίτση και σία, αλλά δεν “καίγονται” κιόλας, με δεδομένο ότι δεν είναι καν βουλευτής. Στο ΠΑΣΟΚ από την άλλη, όσο κι αν ο Χριστοδουλάκης λέει σε συνομιλητές του ότι “μια εκδήλωση είναι”, ο Ανδρουλάκης τα έχει πάρει… ανάποδα. Και αυτό γιατί ένας βουλευτής του κόμματός του -ο οποίος στήριξε ΓΑΠ στις εσωκομματικές- συζητά για το ποιος μπορεί να αντιπαρατεθεί με τον Μητσοτάκη, σε περίπτωση που η απάντηση δεν είναι ο Ανδρουλάκης. Ακούω, δε, κάτι αιχμές για φιλοδοξίες, αλλά κάνω ότι δεν ακούω…

Πράσινα κλαρίνα…

-Στο μεταξύ, πήχη ενόψει των ευρωεκλογών βάζουν όλο και περισσότεροι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στον Νίκο Ανδρουλάκη. Μετά τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, που είπε πως δεν αρκεί η 2η θέση αλλά θα πρέπει το κόμμα να καταγράψει υψηλά ποσοστά, βγήκε και ο Απόστολος Πάνας. Ο εκ Χαλκιδικής ορμώμενος βουλευτής έδωσε συνέντευξη στο Κανάλι της Βουλής που πέρασε στα ψιλά, ήταν όμως αρκετή για να σημάνει συναγερμό στη Χαριλάου Τρικούπη. Τι είπε; Πως ποσοστά της τάξης του 14% και 15% δεν αρκούν, ακόμα και αν το κόμμα είναι στη 2η θέση. Αρχίζουν τα κλαρίνα ή μου φαίνεται;

Το ΕΛΚ στην Αθήνα
-Οι ευρωεκλογές ξεκινούν κανονικά και με τον νόμο και την Παρασκευή, αφού αναμένουμε αφίξεις από την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά για την εκδήλωση που θα γίνει στο Intercontinental για το Ταμείο Ανάκαμψης. Στην Αθήνα θα έρθουν ο πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, ο γενικός γραμματέας Θανάσης Μπακόλας, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς και ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ Ζίγκφριντ Μουρεσάν. Ακούω μάλιστα ότι το βράδυ της Παρασκευής Μητσοτάκης-Βέμπερ-Πλένκοβιτς έχουν προγραμματισμένο τραπέζι. Το Σάββατο, Μπακόλας-Σχοινάς-Μουρεσάν θα πάρουν τον δρόμο για τη Θεσσαλονίκη για την εκεί αντίστοιχη εκδήλωση, με “ιθύνοντα νου” τον επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Ελληνοαμερικανικό ραντεβού στην Ουάσιγκτον

-Πάμε και στα διπλωματικά της άλλης εβδομάδας, καθώς εκτός από το ραντεβού Γεραπετρίτη-Μπλίνκεν, θα γίνει στην Ουάσιγκτον και το forum South East Europe and East Med. Από Έλληνες υπουργούς, παρόντες θα είναι οι Δημήτρης Καιρίδης και Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ενώ θα παραστούν πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως ο υφυπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Ο’ Μπράιεν και ο έτερος υφυπουργός και παλιός μας φίλος, Τζέφρι Πάιατ.

Δημοφιλέστερα

To Top