Οικονομία

Δόμνα Μιχαηλίδου: Στις 180.000 θα φτάσουν οι μετακλητοί εργάτες από τρίτες χώρες

Για την κάλυψη των κενών θέσεων κυρίως στον αγροτικό τομέα, τις κατασκευές και τον τουρισμό θα εκδοθεί εντός των ημερών KYA που θα εγκρίνει άλλες 38.000 μετακλήσεις εργατών γης από τρίτες χώρες ώστε μαζί με αυτές που είχαν εγκριθεί το 2023, ο συνολικός αριθμός των μετακλητών εργατών να φτάσει περίπου τις 180.000.

Μέχρι σήμερα οι εργάτες γης αλλά και άλλες ειδικότητες προτιμούσαν να φύγουν από τη χώρα μας με προορισμό στην Ιταλία ή την Ισπανία όχι μόνο για τους υψηλότερους μισθούς αλλά και για τις πρόσφατες ρυθμίσεις που δίνουν «χαρτιά» σε αλλοδαπούς εργάτες γης πολύ πιο εύκολα την ώρα που στην Ελλάδα η απόκτηση άδειας διαμονής και ιθαγένειας απαιτεί 7 χρόνια ενώ η αντίστοιχη περίοδος αναμονής στην Ιταλία και τη Γερμανία είναι περίπου 3 χρόνια.

Οι ευοίωνες εξελίξεις στην οικονομία μετά τη δεκαετή κρίση και η μείωση της ανεργίας αυξάνουν την πίεση για εργατικό δυναμικό χαμηλής και μέσης εκπαίδευσης από τρίτες χώρες τη στιγμή που χιλιάδες εργαζόμενοι αλβανικής καταγωγής έχουν ήδη φύγει για άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Σύμφωνα με τους ελαιοκαλλιεργητές, φέτος η συγκομιδή της ελιάς ήταν εξαιρετικά δύσκολη αφού έλλειπαν 15.000-16.000 εργάτες ενώ συνολικά η έλλειψη 70.000 εργατών γης αποτελεί «νάρκη» για την ελληνική γεωργία.

Aναφερόμενη στο θέμα των κενών θέσεων και των μισθών η υπουργός εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου σε συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους τόνισε ότι «κορυφαίες προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας είναι η βελτίωση των μισθών, οι καλοπληρωμένες δουλειές και η υλοποίηση στοχευμένων προγραμμάτων από τη ΔΥΠΑ με κίνητρα για την απασχόληση γυναικών, νέων, ατόμων με αναπηρία και μεγαλύτερης ηλικίας».

Με αφορμή την έναρξη των διαβουλεύσεων για το νέο κατώτατο μισθό η κυρία Μιχαηλίδου ανέφερε ότι το ποσοστό αύξησης δεν πρέπει να υπολείπεται του πληθωρισμού του 2023, που κυμαινόταν στο 3,6%

Αναφερόμενη στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι θα επεκταθεί το καλοκαίρι στον τουρισμό και την εστίαση, τονίζοντας ότι κατά τη θερινή τουριστική περίοδοθα εφαρμοστεί πιλοτικά γιατί «δεν είναι πρόθεσή μας να λειτουργήσουμε με το βούρδουλα, τιμωρητικά. Η αποτελεσματικότητα της ψηφιακής κάρτας έχει ήδη διαπιστωθεί καθώς πληρώθηκαν περίπου 1 εκατ. ευρώ σε εργαζομένους από υπερωρίες και άλλες παραβάσεις του ωραρίου».

Η Δόμνα Μιχαηλίδου αναφέρθηκε και στις αλλαγές στο επίδομα ανεργίας επισημαίνοντας ότι δεν θα μειωθεί ως παροχή αλλά θα προβλέπεται κλιμάκωση με μεγαλύτερο ποσό τους πρώτους μήνες και μικρότερο στη συνέχεια. Θα είναι, δηλαδή, ανταποδοτικό των εισφορών και των ετών εργασίας του ανέργου.

Δημοφιλέστερα

To Top