Οικονομία

Προγράμματα €2,2 δισ. για φθηνή στέγη – Ποιες περιοχές και ποια ακίνητα αφορούν οι εξαγγελίες Μητσοτάκη

Στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, σε νησιά και σε κορεσμένες τουριστικές περιοχές, η αγορά ακινήτων με τη μέθοδο της Golden Visa θα γίνει δυσκολότερη. Από την άλλη όμως, θα γίνει ευκολότερη η στέγαση για νέους (και όχι μόνο) με νέα προγράμματα απόκτησης σπιτιού.

Συγκεκριμένα, θα τρέξουν προγράμματα ύψους €2,2 δισ. για την αγορά ή χτίσιμο φθηνής στέγης και για την ανακαίνιση κλειστών ακινήτων.

Μιλώντας στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σκιαγράφησε ένα συνολικό σχέδιο που έχει στόχο να λύσει, σε κάποιο βαθμό, το στεγαστικό πρόβλημα και μεσώ της προσφοράς, να περιορίσει την καλπάζουσα ακρίβεια στις τιμές των ακινήτων.

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού:


Απάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού»

Τα προγράμματα αυτά που σύντομα να τρέξουν αφορούν στα εξής:

Golden Visa: Αυξάνονται εως και 800.000 ευρω τα ορια για την αγορά ακινήτων με αντάλλαγμα την Golden Visa, δηλαδή άδεια παραμονής και ελεύθερη μετακίνηση στις χώρες Σένγκεν χωρίς περιορισμούς.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν περιοχές με μεγάλη οικιστική ζήτηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υφιστάμενο όριο των 250.000 ευρώ για αγορές σε περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης θα αυξηθεί στα 500.000 ευρώ , όριο το οποίο ισχύει ήδη για το κέντρο, το Βόρειο και το Νότιο Τομέα της Αττικής, το Δήμο Θεσσαλονίκης , τη Μύκονο και τη Σαντορίνη.

Όμως ακόμα και αυτό το όριο που ισχυει σήμερα μπορεί να αλλάξει και να φτάσει τις 800.000 ευρώ! Σήμερα, το όριο των 500.000 ευρώ για την αγορά κατοικίας με το πρόγραμμα της Golden Visa αφορά περιοχές του Βόρειου Τομέα της Αττικής και συγκεκριμένα Πεντέλη, Κηφισιά, Μεταμόρφωση, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Βριλήσσια, Νέα Ιωνία, Ηράκλειο, Χολαργό, Παπάγου, Πεύκη, Λυκόβρυση και Μαρούσι.

Στον Νότιο Τομέα αντίστοιχα, τους δήμους Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου και στον Κεντρικό Τομέα τους Δήμους Αθηναίων, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης, Δάφνης Υμηττού. Στους υπόλοιπους δήμους της Αττικής, ισχύει το όριο των 250.000 ευρώ και για πολλούς από αυτούς αναμένεται η αύξησή του.

Κοινωνική αντιπαροχή
: Το Δημόσιο να ετοιμάζεται να διαμορφώσει 2.500 αναξιοποίητα ακίνητα για να τα διαθέσει σε πάνω από 5.000 νέους από 18 έως 39 ετών με φθηνό ή σχεδόν καθόλου ενοίκιο.

Στόχος είναι η ανέγερση συνολικά κοινωνικών κατοικιών σε οικόπεδα της ΔΥΠΑ στην Κηφισιά (11 στρέμματα), στο Μαρούσι (1,2 στρέμματα), στην Παιανία (20 στρέμματα), στη Λάρισα (40 στρέμματα), στην Ξάνθη (28 στρέμματα), στον Βόλο (74 στρέμματα), στη Χαλκιδική (42 στρέμματα), στην Αρτα (39 στρέμματα), στο Αγρίνιο (16,5 στρέμματα) και στις Σέρρες (12,5 στρέμματα).

Ηδη έχουν εντοπιστεί τα πρώτα 10 οικόπεδα που μπορούν να περάσουν σε ιδιώτες-εργολάβους με γρήγορες διαδικασίες. Τα οικόπεδα θα διατεθούν σε μακροχρόνιες παραχωρήσεις προς ιδιώτες χωρίς το Δημόσιο να χάνει την κυριότητα της γης. Από τα σπίτια που θα χτιστούν από τις τεχνικές εταιρείες τα μισά θα διατεθούν για εμπορική αξιοποίηση και τα υπόλοιπα θα δοθούν με χαμηλό ενοίκιο για κοινωνική στέγαση.

Δημοφιλέστερα

To Top