Διεθνή

Ολλανδία: Κεντρώο κόμμα απέρριψε το ενδεχόμενο συνασπισμού με τον ακροδεξιό Βίλντερς

Το ολλανδικό κόμμα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο (NSC) δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει σε κυβερνητικό συνασπισμό με το ακροδεξιό, ισλαμοφοβικό Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) του οποίου ηγείται ο Γκέερτ Βίλντερς, επικαλούμενο αγεφύρωτες διαφορές.

Η κίνηση του NSC, ενός νέου κεντρώου κόμματος που έλαβε 20 έδρες στις εκλογές της 22ας Νοεμβρίου τις οποίες κέρδισε ο Βίλντερς, εμποδίζει ουσιαστικά τον σχηματισμό δεξιάς κυβέρνησης που θα είχε την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Οι συνομιλίες είχαν ήδη καταρρεύσει την περασμένη εβδομάδα όταν το NSC αποχώρησε ξαφνικά, αφήνοντας τους άλλους τρεις πιθανούς εταίρους να προβληματίζονται για τις επόμενες κινήσεις τους.

Έκθεση του μεσολαβητή που ηγείται των συνομιλιών, του πρώην υπουργού Εργασίας Ρόναλντ Πλάστερκ, κατέστησε σήμερα, Δευτέρα, σαφές πως το NSC δεν είχε την πρόθεση να συμμετάσχει σε οποιονδήποτε κυβερνητικό συνασπισμό με το PVV καθώς, όπως ανέφερε, οι διαφορές για το κράτος δικαίου ήταν πολύ μεγάλες για να γεφυρωθούν.

Ο Βίλντερς κέρδισε περίπου το 25% των ψήφων στις εκλογές (και ανάλογο αριθμό εδρών) και χρειάζεται περισσότερα από ένα κόμματα ώστε να μπορέσει να σχηματίσει συνασπισμό.

Διαπραγματευόταν με το NSC, το κεντροδεξιό VVD του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και το κόμμα διαμαρτυρίας των αγροτών BBB από τα τέλη Νοεμβρίου, χωρίς να δίνει οποιοδήποτε σήμα ότι η συμφωνία ήταν κοντά.

Οι συνομιλίες ήταν περίπλοκες από την αρχή, καθώς τόσο το NSC όσο και το VVD είχαν εκφράσει σοβαρές αμφιβολίες για τη συνεργασία με τον Βίλντερς, το πρόγραμμα του οποίου ζητούσε το κλείσιμο τζαμιών και την απαγόρευση του Κορανίου στην Ολλανδία.

Ο Βίλντερς είπε κατ΄επανάληψη ότι θα άφηνε στην άκρη σχέδια που θεωρείτο ότι παραβίαζαν τον ολλανδικό Σύνταγμα και η έκθεση του Πλάστερκ έδειξε ότι υποσχέθηκε στους πιθανούς εταίρους του ότι θα σεβαστεί το κράτος δικαίου. Όμως αυτό δεν ήταν αρκετό για το NSC.

«Λαμβάνοντας υπόψη προηγούμενες δηλώσεις και το εκλογικό πρόγραμμα του PVV, η απόσταση παραμένει πολύ μεγάλη για να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση πλειοψηφίας ή μειοψηφίας», ανέφερε το κόμμα τη Δευτέρα (12/2).

Δημοφιλέστερα

To Top