Διεθνή

Σήμερα η εκλογή νέου προέδρου στην Ινδονησία – Ο νυν υπουργός Άμυνας το φαβορί

Σχεδόν 205 εκατομμύρια Ινδονήσιοι ψηφίζουν σήμερα για να αναδείξουν τον επόμενο πρόεδρο της χώρας, με τον νυν υπουργό Άμυνας Πραμπόβο Σουμπιάντο, στρατιωτικό με ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο παρελθόν, να θεωρείται φαβορί για τη διαδοχή του Τζόκο Ουιντόντο, έπειτα από μια δεκαετία στην εξουσία.

Μολονότι έχει κατηγορηθεί για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων την περίοδο της δικτατορίας του Σουχάρτο τα χρόνια του 1990, ο στρατηγός ε.α., 72 ετών, δεν αποκλείεται να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές από τον σημερινό πρώτο γύρο.

Με σχεδόν το 52% των προθέσεων ψήφου, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, προηγείται με μεγάλη διαφορά του Άνιες Μπασουένταν, του άλλοτε κυβερνήτη της Τζακάρτας, και του Γκαντζάρ Πρανόουο, πρώην κυβερνήτη της κεντρικής Ιάβας. Οι δυο τελευταίοι αναμένεται να δώσουν σκληρή για τη δεύτερη θέση.

Αν κανείς από τους τρεις υποψήφιους δεν εξασφαλίσει πλειοψηφία σήμερα, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος τον Ιούνιο.

«Θα δώσουμε μάχη για να φέρουμε ευημερία σε όλους τους Ινδονήσιους», υποσχέθηκε ο Πραμπόβο Σουμπιάντο το Σάββατο, στην τελευταία του προεκλογική συγκέντρωση. «Θα συνεχίσουμε αυτό που οικοδόμησαν ήδη προηγούμενοι πρόεδροι», πρόσθεσε.

Τα 800.000 και πλέον εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 07:00 και θα κλείσουν στις 13:00 (τοπικές ώρες· 02:00 ως 08:00 ώρες Ελλάδας) στο αχανές αρχιπέλαγος, που εκτείνεται σε 5.000 χιλιόμετρα, έχει τρεις ζώνες ώρας και συνολικά 274 εκατομμύρια κατοίκους.

Πέρα από τον πρόεδρό τους, οι Ινδονήσιοι καλούνται να εκλέξουν επίσης σήμερα τα 580 μέλη του κοινοβουλίου, νομαρχιακούς και τοπικούς αιρετούς. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες και περιπλοκότερες ψηφοφορίες μέσα σε μερικές ώρες σε όλο τον κόσμο.

Ο Ανιές Μπασουένταν διαβεβαίωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Metro πως «νιώθει το πνεύμα της αλλαγής».

Ωστόσο η ψηφοφορία αντιμετωπίζει προβλήματα. Στην Τζακάρτα, μητρόπολη 30 εκατομμυρίων κατοίκων, χείμαρρος υπερχείλισε λίγες ώρες προτού ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα, πλημμυρίζοντας κάποιους τομείς.

Δημοφιλέστερα

To Top