Διεθνή

Ουγγαρία: Άνω κάτω το κόμμα του Ορμπάν μετά τις παραιτήσεις της προέδρου και της επικεφαλής του ευωψηφοδελτίου

Πολιτική αναταραχή έχει προκληθεί στην Ουγγαρία από τις παραιτήσεις της προέδρου της χώρας, Καταλίν Νόβακ και της επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του κυβερνώντος κόμματος (Fidesz) «Φιντέζ» και πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Ζιουντίτ Βάργκα.

Και οι δύο κυρίες ήταν στενές συνεργάτιδες του ισχυρού άνδρα της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας βρέθηκε στη δίνη σκανδάλου, καθώς οι συμπολίτες του ξεσηκώθηκαν με την απόφαση της προέδρου Νόβακ να απονείμει χάρη σε έναν κατάδικο που εμπλέκεται σε υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Η απονομή χάριτος σε έναν άνδρα που καταδικάστηκε ως συνεργός στη συγκάλυψη της υπόθεσης προκάλεσε κύμα οργής στη χώρα της κεντρικής Ευρώπης.

Ο Ούγγρος συντηρητικός πρωθυπουργός, που επί 14 χρόνια έχει τα ηνία της χώρας, βρίσκεται σε δεινή θέση μετά την παραίτηση και της πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Ζιουντίτ Βάργκα, η οποία ηγείτο στο ευρωψηφοφέλτιο του Όρμπαν στις ευρωεκλογές.

«Παραιτούμαι από τη θέση μου», ανέφερε η τέως πρόεδρος Καταλίν Νόβακ στη διάρκεια επίσημης ομιλίας της που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση το περασμένο Σάββατο. «Έκανα λάθος… Σήμερα είναι η τελευταία μέρα που απευθύνομαι προς εσάς ως πρόεδρος» είπε η στενή συνεργάτης του πρωθυπουργού Όρμπαν.

Τον Μάρτιο του 2022, η Νόβακ έγινε η πρώτη γυναίκα που κατέλαβε αυτό το αξίωμα εθιμοτυπικού κυρίως χαρακτήρα.

Την Κυριακή, εκατοντάδες πολίτες της Ουγγαρίας συγκεντρώθηκαν έξω από το προεδρικό Μέγαρο στη Βουδαπέστη και πανηγύρισαν για την παραίτηση της Νόβακ από την προεδρία, λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστό ότι είχε δώσει χάρη σε έναν άνδρα που είχε καταδικαστεί για συγκάλυψη υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών σε κρατικό ίδρυμα.

Η υπόθεση προκάλεσε πολιτικό σεισμό στη χώρα, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

Δημοφιλέστερα

To Top