Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Δικάζεται ο γιατρός που κατηγορείται ότι ζητούσε φακελάκι από καρκινοπαθείς για επίσπευση χειρουργείου

Μετά από τέσσερις αναβολές ξεκίνησε σήμερα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης η δίκη του γυναικολόγουογκολόγου που κατηγορείται ότι εισέπραττε «φακελάκι» από ασθενείς σε δημόσιο νοσοκομείο, προκειμένου να παρακάμψει τη λίστα αναμονής στα χειρουργεία.

Ο γιατρός, 61 ετών, κατηγορείται για δωροληψία υπαλλήλου, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, τετελεσμένη και σε απόπειρα, αλλά και για απειλήεκφοβισμό με σκοπό τον επηρεασμό της κατάθεσης των μαρτύρων, ενώ η δίκη που ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης, διεκόπη για την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου όπου αναμένεται και η απόφαση.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο γιατρός φαίνεται πως λάμβανε «φακελάκι» από τους ασθενείς με καρκίνο, για σχεδόν έναν χρόνο, από τον Ιανουάριο του 2018, μέχρι τελικά να φτάσει καταγγελία στους έμπειρους αστυνομικούς του Εσωτερικών Υποθέσεων και με «χειρουργικές» κινήσεις να τον παγιδεύσουν και να τον πιάσουν «στα πράσα». Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της έρευνας της ΕΛ.ΑΣ., ο γιατρός κατηγορείται ότι εκφόβιζε τους μάρτυρες και τους συγγενείς τους για να μη καταθέσουν εναντίον του.

Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει συνολικά 16 καταγγελίες χρηματισμού από ασθενείς και, σύμφωνα με τη δικογραφία, τα ποσά που ζητούσε ήταν από 800 έως 1.600 ευρώ, τα οποία εισέπραττε άλλοτε ενόψει του χειρουργικών επεμβάσεων κι άλλοτε μετά τη διενέργειά τους. Ο κατηγορούμενος φέρεται να καθόριζε την τιμή κρίνοντας ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του κάθε ασθενή και όπου έκρινε ότι χρειαζόταν έκανε… εκπτώσεις.

Σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες των ασθενών, ο 61χρονος γιατρός σε κλινική δημοσίου νοσοκομείου, ζητούσε από τους ίδιους ή τους συνοδούς τους, χρηματικά ποσά προκειμένου να παρακάμψει υπέρ τους τη λίστα αναμονής που τους έλεγε ότι είναι μεγάλη και σε πολλές περιπτώσεις θα έπρεπε διαφορετικά να περιμένουν αρκετούς μήνες.

Οι καταθέσεις

Μια από τις ασθενείς – μάρτυρες που βρέθηκε σήμερα στο δικαστήριο, κατέθεσε ότι το 2018, λίγο πριν το Πάσχα, επισκέφτηκε το νοσοκομείο και συνάντησε τον κατηγορούμενο που θα αναλάμβανε να την εγχειρήσει. «Όμως αφού είδε τα “τεφτέρια” του μου είπε ότι δεν έβρισκε ραντεβού. Τον ρωτήσανε αν θέλει 300 ευρώ και μας είπε ότι είναι λίγα. Του είπαμε για 500 ευρώ και μας είπε το ίδιο, ενώ όταν του εξηγήσαμε ότι δε μπορούμε να διαθέσουμε περισσότερα χρήματα μας απάντησε “να πάτε να βρείτε”. Μόλις του είπαμε ότι είμαστε εντάξει με τα λεφτά, βρήκε γρήγορα δύο ραντεβού, ένα για τη Μεγάλη Τρίτη και ένα για τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα, όπου επέλεξα να κάνω την επέμβαση», κατέθεσε.

Η ίδια μάρτυρας είπε στο δικαστήριο ότι ο κατηγορούμενος, μετά από καιρό και όταν είχε ξεκινήσει η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί της και της είπε: «Αν σε ρωτήσει η αστυνομία να μη πεις ότι μου έδωσες χρήματα γιατί θα βρεις τον μπελά σου και εσύ και εγώ».

Στο δικαστήριο κατέθεσε και η πρώτη γυναίκα που απευθύνθηκε στην αστυνομία και εξήγησε ότι μια φίλη της ήταν εκείνη που την έπεισε να επισκεφτεί τον συγκεκριμένο γιατρό, ο οποίος της ζήτησε 1.000 ευρώ προκειμένου να κάνει την εγχείρηση στο δημόσιο νοσοκομείο και να παρακάμψει την αναμονή.

Ο αστυνομικός παρίστανε τον γιο της ασθενούς

Η σύλληψη του γιατρού έγινε τον Ιανουάριο του 2019 με τρόπο που παραπέμπει σε σενάριο… ταινίας, αφού μόλις η γυναίκα απευθύνθηκε στην Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος της ΕΛ.ΑΣ., χωρίς να χαθεί χρόνος, οι έμπειροι αστυνομικοί ανέλαβαν δράση.

Δημοφιλέστερα

To Top