Διεθνή

Αν ο Τζούλιαν Ασάνζ εκδοθεί στις ΗΠΑ, θα πεθάνει, προειδοποιεί η σύζυγός του

Η Στέλλα Ασάνζ, σύζυγος του ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, προειδοποίησε ότι ο Αυστραλός ακτιβιστής θα πέθαινε εάν εκδιδόταν στις ΗΠΑ πριν από την εξέταση νέας προσφυγής του στο Λονδίνο.

Στις ΗΠΑ ο Ασάνζ διώκεται για μαζική διαρροή εγγράφων και είναι αντιμέτωπος μες βαριές ποινές.

«Η υγεία του εξασθενεί σωματικά και ψυχικά. Η ζωή του κινδυνεύει κάθε ημέρα που παραμένει στη φυλακή και εάν εκδοθεί, θα πεθάνει», δήλωσε η Στέλλα Ασάνζ την Πέμπτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με το περιβάλλον του, ο Τζούλιαν Ασάνζ θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια ακροαματική διαδικασία σε μία από τις -ενδεχομένως- τελευταίες προσφυγές του ενάντια στην έκδοσή του.

Δύο Βρετανοί δικαστές αναμένεται να επανεξετάσουν στις 20 και 21 Φεβρουαρίου την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λονδίνου, που ελήφθη την 6η Ιουνίου 2023, να αρνηθεί στον Ασάνζ την άδεια να ασκήσει έφεση κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ, την οποία αποδέχθηκε τον Ιούνιο του 2022 η βρετανική κυβέρνηση.

Εάν υπάρξει απόφαση υπέρ του, η έφεσή του θα εξεταστεί επί της ουσίας. Σε περίπτωση απόρριψης, θα έχει εξαντλήσει όλες τις νομικές οδούς προσφυγής στο Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο το περιβάλλον του λέει πως θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σε ερώτημα σχετικά με τα δύο παιδιά του ζευγαριού, η Στέλλα Ασάνζ απάντησε πως δεν γνωρίζουν σχετικά με τη δικαστική μάχη κατά της έκδοσής του: «Ο Τζούλιαν κι εγώ τα προστατεύουμε».


stella_assange

Η Στέλλα Ασάνζ

Δημοφιλέστερα

To Top