Διεθνή

Ανάλυση του Sky News: Γιατί ο Πούτιν επέλεξε να βγάλει από τη μέση τον Ναβνάλνι

Την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι σε μια κρίσιμη καμπή, σχεδόν δύο χρόνια από την έναρξή του, ο θάνατος του πιο γνωστού επικριτή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, του Αλεξέι Ναβάλνι, μπορεί να προβάλλει μια εικόνα αδυναμίας στο εσωτερικό του καθεστώτος Πούτιν.

Ανάλυση του Sky Newsεπισημαίνει ότι πολλοί στη Δύση θα υποθέσουν ότι ο Πούτιν διέταξε τη δολοφονία, αν κρίνουμε από το πλούσιο «ιστορικό» δολοφονιών των αντιπάλων του ισχυρού άνδρα της Ρωσίας. Εξάλλου πράκτορες του Πούτιν προσπάθησαν να δηλητηριάσουν τον Ναβάλνι με Novichok πριν από τέσσερα χρόνια.

Σήμερα όμως ο Ναβάλνι ήταν στη φυλακή, σε απομόνωση και ακίνδυνος. Γιατί να τον σκοτώσουν τώρα;

Ας θυμηθούμε, συνεχίζει το Sky News, ότι ο Ναβάλνι έγινε γνωστός προβάλλοντας τη διαφθορά του Κρεμλίνου και τα πολυτελή παλάτια που είχε χτίσει ο Πούτιν για τον ίδιο και τους ανθρώπους του. Ήταν σταθερά και κατά του πολέμου στην Ουκρανία, και αυτό μπορεί να ήταν η μεγαλύτερη ανησυχία για τον Πούτιν, ενόψει των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία τον Μάρτιο.

Πολύ περισσότερο που, αν κρίνουμε από πληροφορίες, ο αντιπολεμικός υποψήφιος Μπόρις Ναντέζντιν, είχε αρχίσει να συγκεντρώνει διψήφιο ποσοστό στις δημοσκοπήσεις. Τελικά αποκλείστηκε από τις εκλογές για τεχνικούς -και μάλλον προσχηματικούς- λόγους.

Στην πράξη δεν θα αποτελούσε ποτέ απειλή κατά του Πούτιν, αν και θα μπορούσε να ψαλιδίσει λιγάκι τα ποσοστά του, πλήττοντας την εικόνα του. Αλλά σε μια εκλογική αναμέτρηση που ελέγχει πλήρως το Κρεμλίνο, η αυξανόμενη δημοτικότητα ενός υποψηφίου και το «γκελ» που είχε στην κοινή γνώμη αποκάλυψε ένα συναίσθημα που ο Πούτιν θα ήθελε να σβήσει.

Αυτός μπορεί να ήταν ο λόγος που κάποιοι θα ισχυριστούν ότι διέταξε τον θάνατο του Ναβάλνι τώρα και όχι αργότερα, καταλήγει το Sky News.

Για να φιμώσει έναν πολύ πιο χαρισματικό αντίπαλο και επικριτή του πολέμου στην Ουκρανία από τον Ναβάλνι, πριν το αντιπολεμικό ρεύμα συγκεντρώσει περισσότερη δύναμη.

Ειδήσεις σήμερα:

Πέθανε μυστηριωδώς στη φυλακή ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι

Βαλλιανάτος: Ρώτησε κανείς τα παιδιά του Κούγια αν τον ήθελαν για πατέρα; – Κούγιας: Να παρακαλάει να μην συναντηθούμε

Χρυσοχοΐδης σε αγρότες: Όχι με τρακτέρ, ναι με ΙΧ και λεωφορεία η κάθοδος στην Αθήνα

Δημοφιλέστερα

To Top