Διεθνή

Ναβάλνι: Πληροφορίες για 110 συλλήψεις στη Ρωσία μετά τον θάνατό του – Οργισμένη η Δύση ζητά να λογοδοτήσει ο Πούτιν

Τουλάχιστον 110 πολίτες που συγκεντρώθηκαν σε διάφορα σημεία ρωσικών πόλεων για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος πέθανε εχθές υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες σε φυλακή της Αρκτικής, συνελήφθησαν μέσα στο τελευταίο 24ωρο από τις ρωσικές Αρχές, καταγγέλει σήμερα οργάνωση προάσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Ο Ναβάλνι, ο γνωστότερος πολιτικός αντίπαλος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, έχασε τις αισθήσεις του και πέθανε εχθές έπειτα από έναν περίπατο, στη σωφρονιστική αποικία «Πολικός Λύκος», όπου εξέτιε πολυετή ποινή κάθειρξης, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές. Ο 47χρονος εξέτιε ποινή 19 ετών κάθειρξης για «εξτρεμιστική δράση», υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Κατά τις δίκες του τους τελευταίους μήνες στις οποίες συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Ναβάλνι φαινόταν αδυνατισμένος και γερασμένος. Υπέφερε από προβλήματα υγείας που συνδέονταν με την απεργία πείνας στην φυλακή και την απόπειρα δολοφονίας του μέσω δηλητηρίασης το 2020.

Σύμφωνα με το Sky News, Ρώσοι πολίτες σε διάφορες πόλεις – συμπεριλαμβανομένης της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης, – δημιούργησαν στους δρόμους αυτοσχέδια μνημεία για τον επικριτή της Μόσχας, ή συγκεντρώθηκαν σε άλλα κεντρικά σημεία για να αφήσουν λουλούδια και πλακάτ, τα οποία στη συνέχεια αφαιρέθηκαν από αστυνομικούς.

Η OVD-Info, που καταγράφει τις διαδηλώσεις στη Ρωσία, ανέφερε ότι περισσότεροι από 110 άνθρωποι σε 13 πόλεις είχαν τεθεί υπό κράτηση καθώς συμμετείχαν σε αυθόρμητες συγκεντρώσεις, μέχρι τις 09.36 (ώρα Ελλάδας) σήμερα. Τουλάχιστον οι 69 από αυτούς συνελήφθησαν στην Αγία Πετρούπολη. Άλλοι 15 συνελήφθησαν το μεσημέρι σε μια συγκέντρωση στη Μόσχα, σύμφωνα με το ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης Sota. «Σε κάθε αστυνομικό τμήμα ενδέχεται να υπάρχουν περισσότεροι κρατούμενοι από αυτούς που αναφέρονται στις δημοσιευμένες λίστες. Δημοσιοποιούμε μόνο τα ονόματα των ανθρώπων για τους οποίους έχουν αξιόπιστες πηγές και μπορούμε να ανακοινώσουμε τα ονόματά τους», πρόσθεσε.

Αν και η τοπική αστυνομία δεν έχει δώσει επίσημα στοιχεία για τους ανθρώπους που συνελήφθησαν, εισαγγελείς στη Ρωσία απηύθυναν εχθές προειδοποίηση προς τους πολίτες να απέχουν από μαζικές διαδηλώσεις στη Μόσχα.

Το Sky News αναφέρει ότι μεταξύ των συλληφθέντων είναι και δημοσιογράφοι που βρίσκονταν κοντά σε ένα μνημείο για να καταγράψουν τον παλμό μετά τον ξαφνικό θάνατο του αντιφρονούντα και επικριτή της Μόσχας, για τον οποίο πολλοί θεωρούν υπεύθυνο τον Πούτιν.

Δημοφιλέστερα

To Top