Διεθνή

Γαλλία: Ο πρώην επικεφαλής του FRONTEX υποψήφιος της Aκροδεξιάς στις ευρωεκλογές

O Φαμπρίς Λεζερί, ο οποίος υπήρξε επικεφαλής του FRONTEX, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι εντάχθηκε στο ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου και θα βρίσκεται στην τρίτη (και προφανώς εκλόγιμη) θέση του ψηφοδελτίου του.

Ο Εθνικός Συναγερμός (RN) διαθέτει «συμπαγές σχέδιο και τη δυνατότητα να το εφαρμόσει. Είμαστε αποφασισμένοι να καταπολεμήσουμε την πλημμύρα μεταναστών, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ευρωκράτες δεν θεωρούν πρόβλημα, αλλά μάλλον σχέδιο: μπορώ να το καταθέσω», δήλωσε ο Λεζερί σε συνέντευξή του στη Journal du Dimanche.

Ο 55χρονος γάλλος δημόσιος λειτουργός διετέλεσε από το 2015 ως το 2022 επικεφαλής του FRONTEX, προτού παραιτηθεί εν μέσω πειθαρχικής έρευνας.

Η θητεία του στον οργανισμό σημαδεύτηκε από σωρεία καταγγελιών μη κυβερνητικών οργανώσεων. Μεταξύ άλλων τνιζαν ότι ο FRONTEX ανεχόταν παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών (pushback) και έμοιαζε να έχει αποφασίσει να επιβληθεί ως εγγυητής της αδιαπερατότητας των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων.

«Σκοπός μου είναι να θέσω την εμπειρία μου στην υπηρεσία των Γάλλων. Αφού διηύθυνα τον FRONTEX για σχεδόν επτά χρόνια κι εργάστηκα για το κράτος κάπου 30 χρόνια, ειδικά στα πεδία της ασφάλειας και της διαχείρισης της μετανάστευσης, η απόφαση αυτή είναι λογικά συνεπής», συνεχίζει.

«Οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου προσφέρουν μοναδική ευκαιρία να ξαναβάλουμε τη Γαλλία και την Ευρώπη στον σωστό δρόμο», υποστήριξε.

Ο Ζορντάν Μπαρντελά, πρώτος στη λίστα και πρόεδρος του RN της Μαρίν Λεπέν, είναι μπροστά από κάθε άλλο υποψήφιο στις ευρωεκλογές, προσελκύει περί το 30% των προθέσεων ψήφου, με πάνω από δέκα μονάδες διαφορά από τους υποψήφιους της παράταξης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Η ένταξη του Λεζερί αποτελεί ένδειξη της πρόθεσης του κόμματος της άκρας Δεξιάς να μεγεθύνει τη δεξαμενή ειδικών και τεχνοκρατών στις τάξεις του, ώστε να αποκτήσει αξιοπιστία, καθώς φιλοδοξεί να ασκήσει την εξουσία μια μέρα.

Οι δημοσκοπήσεις θέλουν την επικεφαλής του Μαρίν Λεπέν να προηγείται ενόψει του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών του 2027.

Δημοφιλέστερα

To Top