Διεθνή

Αλεξέι Ναβάλνι: Η γυναίκα του περνά στην αντεπίθεση, «καρφώνει» τον Πούτιν και… κλείνει το μάτι στην πολιτική

Κρατούσε πάντα χαμηλό προφίλ διατυμπανίζοντας ότι ο βασικός της ρόλος ήταν αυτός της συζύγου – μητέρας και όχι της πολιτικού.

Η χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι, Γιούλια, με τον θάνατο του συζύγου  της και πολέμιου του Πούτιν, αφυπνίζεται περνώντας στην αντεπίθεση.

Μόλις έμαθε ότι ο Αλεξέι δεν βρίσκεται στη ζωή, έκανε έκκληση από το βήμα της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου, με βουρκωμένα μάτια, λέγοντας ότι ο Πούτιν ήταν υπεύθυνος για τον θάνατο του Ναβάλνι κι ότι θα πρέπει να τιμωρηθεί. Τα λόγια της συγκίνησαν τους πάντες με τα διεθνή ΜΜΕ να κάνουν λόγο για μία σημαντική προσωπικότητα στη Ρωσία, η οποία καλείται, άτυπα, να πάρει τη θέση του συζύγου της, ως ηγέτιδα της ρωσικής αντιπολίτευσης.

Η «πρώτη κυρία» της ρωσικής αντιπολίτευσης – όπως πολλοί την έχουν αποκαλέσει- κρατούσε πάντα το χέρι του συζύγου της: όχι μόνο στις διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος Πούτιν, αλλά κι όταν δηλητηριάστηκε από τον νευροτοξικό παράγοντα νοβιτσόκ το 2020.

Η Γιούλια συνέβαλε καθοριστικά στην απομάκρυνσή του από τη Ρωσία για κατεπείγουσα θεραπεία, όπως επισημαίνει το BBC. Χωρίς την σύζυγό του, όπως είχε δηλώσει ο εκλιπών, δεν θα μπορούσε να συνεχίσει τον ολοένα και πιο απελπισμένο αγώνα του ενάντια στο καθεστώς του Κρεμλίνου. Το ζευγάρι έχει δύο παιδιά, γεγονός που σημαίνει ότι, μετά τον θάνατο Αλεξέι, η σύζυγός του αναλαμβάνει μόνη της την ανατροφή τους.

Η Γιούλια Αμπροσίμοβα-Ναβάλναγια γεννήθηκε στη Μόσχα το 1976. Κόρη του έγκριτου επιστήμονα Μπορίς Αμπροσίμοβ και πτυχιούχος οικονομικών επιστημών, έκανε καριέρα στον τραπεζικό κλάδο, ωστόσο, εγκατέλειψε την εργασία της για να μεγαλώσει τα δύο παιδιά της όταν ο Αλεξέι ανέλαβε ηγετικό ρόλο στη ρωσική αντιπολίτευση.

Το ζευγάρι γνωρίστηκε σε διακοπές στην Τουρκία το 1998 και παντρεύτηκε δύο χρόνια αργότερα.

«Δεν παντρεύτηκα έναν πολλά υποσχόμενο δικηγόρο ή έναν αρχηγό της αντιπολίτευσης. Παντρεύτηκα έναν νεαρό άνδρα που ονομάζεται Αλεξέι», είχε δηλώσει το 2020 στη ρωσική εβδομαδιαία εφημερίδα «Sobesednik».

Δημοφιλέστερα

To Top