Ελλάδα

Ημερίδα με θέμα την έκθεση GREVIO για τη βία κατά των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα

Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, 8 Μαρτίου 2024, το «Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου» (ΙΜΔΑ) διοργανώνει ημερίδα, με θέμα την έκθεση αξιολόγησης της GREVIO για την Ελλάδα, δηλαδή την έκθεση για τη βία εναντίον των γυναικών, την ενδοοικογενειακή βία, κ.λπ.

Οι εργασίες της ημερίδας -η οποία θα είναι η πρώτη πανελλαδική εκδήλωση για το θέμα αυτό- θα πραγματοποιηθούν στις 17:00 στο αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος» του κεντρικού κτιρίου του ΕΚΠΑ (Πανεπιστημίου 30).

Υπενθυμίζεται ότι 8η του Μάρτη καθιερώθηκε Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στη μνήμη των εργατριών στα κλωστοϋφαντουργεία και τα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης, που ξεσηκώθηκαν στις 8 του Μαρτίου 1857 για να διεκδικήσουν «δεκάωρη δουλεία, φωτεινές και υγιεινές αίθουσες εργασίας, ισομισθία με τους κλωστοϋφαντουργούς και τους ράφτες».

Τότε (το 1857) οι γυναίκες εργάζονταν 16 ώρες την μέρα και με μισθούς πολύ χαμηλότερους από αυτούς των κλωστοϋφαντουργών και οι σχετικές διαδηλώσεις και απεργίες βάφτηκαν με αίμα από τις αστυνομικές Αρχές.

Η έκθεση αξιολόγησης της GREVIO

Τώρα, η GREVIO είναι η ομάδα των εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη δράση κατά της βίας εναντίον των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.

Πρόκειται για ένα ανεξάρτητο σώμα εμπειρογνωμόνων, επιφορτισμένο με την παρακολούθηση της εφαρμογής της «Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης», η οποία τέθηκε σε ισχύ από την Ελλάδα το έτος 2018.

Η «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης», είναι η σύμβαση εκείνη του Συμβουλίου της Ευρώπης που αφορά την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.

Η αξιολόγηση της Ελλάδας από τη GREVIO πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή πολλών εθνικών φορέων και της κοινωνίας των πολιτών και ολοκληρώθηκε με τη δημοσίευση της έκθεσης τα περασμένο Νοεμβρίου 2023.

Η έκθεση αξιολόγησης αναλύει διεξοδικώς την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας και προβαίνει σε διαπιστώσεις και συστάσεις προς την Ελληνική Πολιτεία.

Δημοφιλέστερα

To Top