Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Όπου φύγει φύγει οι κάτοικοι πόλεων γύρω από την Αβντιίβκα μετά τη ρωσική κατάληψη

Η κατάληψη από τις ρωσικές δυνάμεις της Αβντιίβκα στην ανατολική Ουκρανία έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους κατοίκους των κοντινών πόλεων και πολλοί φεύγουν τώρα για πιο ασφαλείς περιοχές αφού άντεξαν για μήνες τα αδιάκοπα πυρά του εχθρού.

Οι περισσότεροι από αυτούς που φεύγουν είναι ηλικιωμένοι. Έχοντας δει ολόκληρες γειτονιές να γίνονται ερείπια, τώρα βλέπουν τη γραμμή του μετώπου των 1000 χλμ στο σχεδόν διετή πόλεμο να πλησιάζει ακόμα πιο κοντά.

Οι άνθρωποι αυτοί, που σε πολλές περιπτώσεις μετά βίας μπορούν να μετακινηθούν, έχουν ζητήσει τη βοήθεια από μια ανθρωπιστική οργάνωση για την απομάκρυνση των αμάχων, που ονομάζεται «East SOS». Ωστόσο, αυτό δεν το καθιστά πιο εύκολο.

Στην πόλη Σελίντοβε, η Μαρίνα Μπατράκ, κατεβαίνει υποβασταζόμενη τα σκαλιά και μπαίνει σε μικρό λεωφορείο στην αυλή του σπιτιού της για να μεταφερθεί σε σταθμό τρένου στην πόλη Πόκροφσκ.

«Έφθασαν στο Νεβέλσκε», είπε η Μπατράκ για τις ρωσικές δυνάμεις, αναφερόμενη σε πόλη στα ανατολικά. «Ακόμα 20-30 χλμ και αυτό είναι. Θα μας καταστρέψουν και εμάς. Έχετε δει πώς αυτές οι πόλεις εξαφανίστηκαν από προσώπου γης;».

Το διαμέρισμα της Μπατράκ καταστράφηκε. Η ίδια περιγράφει τις ζημιές σε τοπικό επίπεδο από τα δύο χρόνια πολέμου –σχολεία, νηπιαγωγεία, ένα κολλέγιο, ένα μαιευτήριο…όλα ερείπια.

Δημοφιλέστερα

To Top