Αθλητισμός

Παρίσι 2024: Ο Έλληνας διευθυντής των Αγώνων σχεδιάζει την τελετή έναρξης στον Σηκουάνα και το beach volley κάτω από τον Πύργο του Άιφελ

Μπορεί ο Ιβ Μοντάν κάποτε να ύμνησε με τον δικό του ρομαντικό τρόπο όλα όσα συμβαίνουν κάτω από τον υπέροχο ουρανό του Παρισιού, αλλά για την ώρα η πόλη βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού: από τα έργα που έχουν ακινητοποιήσει κυριολεκτικά την κυκλοφορία μέχρι τα μέτρα ασφαλείας που μπλοκάρουν κεντρικά σημεία. Κάθε Γάλλος ήδη ξέρει -και όχι μόνο οι μικροπωλητές που πλασάρουν τα μεμοραμπίλια των Ολυμπιακών του 2024– ότι αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα μιας πόλης που υποφέρει από τον υπερτουρισμό και την απειλή τρομοκρατικού χτυπήματος, που δικαιολογημένα υπάρχει ως φόβος σε κάθε γωνιά.


france_2024_in__8_

Οι κάδοι απορριμμάτων έχουν ήδη αποκατασταθεί από ειδικά stands με διάφανες σακούλες ενώ τα μέτρα ελέγχου είναι αυξημένα ακόμα και στα εστιατόρια. Μπορεί, λοιπόν, οι Παριζιάνοι να βλέπουν τους δικούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες ταυτόχρονα ως υπόσχεση επιτυχίας και διαρκούς απειλής, γεγονός που τους προκαλεί μια γενικότερη αμφιθυμία, αλλά στην πλειονότητά τους είναι περήφανοι που η πόλη τους και πατρίδα τους θα είναι γι’ αυτό το καλοκαίρι το επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής. Είναι ωραίες, εν προκειμένω, οι χιουμοριστικές ταμπέλες που είδαμε να κοσμούν τις εισόδους εστιατορίων καθησυχάζοντας σχετικά τους τουρίστες: «Μη φοβάστε, μιλάμε αγγλικά χωρίς να χρεώνουμε, συμπεριλαμβανομένης της γαλλικής προφοράς!».

Ενας Θεσσαλονικιός στο Παρίσι

Αναμφίβολα, οι Γάλλοι έχουν ήδη καταφέρει να επιλέξουν τους καλύτερους για τη διοργάνωση και τον σχεδιασμό των Αγώνων παίρνοντας παραδείγματα από προηγούμενες όπως η δική μας, πριν από 20 χρόνια, και φροντίζοντας να προετοιμαστούν όσο μπορούν από νωρίς. Ευτυχές έργο είναι ότι στο τιμόνι του Σχεδιασμού και Συντονισμού της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024» βρίσκεται ένας Ελληνας με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, ο Λάμπης Κωνσταντινίδης, ο οποίος έχει αναλάβει όχι μόνο να λειτουργήσουν τα πάντα ρολόι και στην ώρα τους, αλλά και να εμφυσήσει στους Γάλλους την ανάγκη του να συμμετάσχουν στη διοργάνωση με ψυχική ανάταση και χαρά, μια δύσκολη εξίσωση για έναν λαό που έδειχνε ανέκαθεν καχυποψία σε τέτοιου είδους διοργανώσεις. Για την ώρα, ο αρχικός πανικός που είχε καταβάλει τους κατοίκους για το πώς θα καταφέρουν να φέρουν εις πέρας ένα τόσο μεγαλεπήβολο σχέδιο έχει αντικατασταθεί από μια γενικότερη τάση προς εκμετάλλευση, με τα φαινόμενα αισχροκέρδειας να έχουν χτυπήσει ήδη κόκκινο: τα ξενοδοχεία για τις ημέρες των Αγώνων είναι ήδη κλεισμένα και τα σπίτια που διατίθενται φαίνεται να απαιτούν πολύ μεγάλα ποσά από τους αμέτρητους υποψήφιους ενοίκους.


france_2024_in__1_

«Θέλουμε οι Αγώνες να γίνουν στο κέντρο, ανάμεσα στα υπουργεία, στο Προεδρικό Μέγαρο και τη Βουλή, εκεί όπου ζει και αναπνέει η πόλη», δηλώνει ο επικεφαλής Σχεδιασμού των Αγώνων Λάμπης Κωνσταντινίδης

Διάφορες εταιρείες έχουν καταγγείλει αδιανόητες αυξήσεις στις τιμές των διαμερισμάτων, με τη γαλλική κυβέρνηση να ανακοινώνει ότι θα εντείνει τους σχετικούς ελέγχους. Η αρμόδια υπουργός Τουρισμού Ολιβιά Γκρεγκουάρ δήλωσε μάλιστα αποφασισμένη να ελέγξει τα φαινόμενα αισχροκέρδειας λέγοντας ότι «είναι σημαντικό οι επισκέπτες από τη Γαλλία και το εξωτερικό να παίρνουν ό,τι πληρώνουν και όχι κάτι λιγότερο από αυτό». Μάλιστα, είναι τέτοια η ζήτηση που φαίνεται ότι κάθε Παριζιάνος δείχνει διατεθειμένος να εγκαταλείψει το σπίτι του και την πόλη για να επωφεληθεί από το αυξημένο ενοίκιο τις ημέρες των Αγώνων. Σύμφωνα πάντως με τον Ελληνα υπεύθυνο Σχεδιασμού, οι Ολυμπιακοί είναι μια καλή αφορμή για να καθαριστούν σημαντικά σημεία της πόλης, όπως τα νερά του Σηκουάνα. Ο κ. Κωνσταντινίδης δήλωσε ενθουσιασμένος που οι πολίτες θα μπορούν να κολυμπούν στο ποτάμι επικροτώντας την απόφαση της δημάρχου να κολυμπήσει εκείνη πρώτη χωρίς να έχει να φοβηθεί τίποτα!

«Είναι σίγουρα πολύ σπουδαίο το γεγονός ότι θα μπορεί ο κόσμος να ξανακάνει μπάνιο στο ποτάμι, αν και η βασική μας αρχή είναι αυτή της λαϊκής συμμετοχής», δήλωσε σχετικά ο ίδιος. «Πρόθεσή μας είναι ο θεατής να είναι μέτοχος αυτής της ιστορίας, γι’ αυτό και θέλαμε οι πολίτες να τρέξουν, να συμμετάσχουν και αυτοί σε έναν μαραθώνιο, να δουν τις τελετές από κοντά, αλλά και να αποκτήσουν ενεργό ρόλο στα διάφορα αγωνίσματα – εξ ου και διοργανώνουμε τόσα αθλήματα στο κέντρο της πόλης. Αντί δηλαδή να πάμε να φτιάξουμε ένα ωραιότατο πάρκο κάπου έξω, στην εξοχή, που θα ήταν πιο εύκολο όσον αφορά τον έλεγχο ασφαλείας, είπαμε αντ’ αυτού ότι θέλουμε οι Αγώνες να γίνουν στο κέντρο, ανάμεσα στα υπουργεία, στο Προεδρικό Μέγαρο και τη Βουλή, εκεί ακριβώς που θα είναι πιο δύσκολο αφού κυκλοφορεί ο κόσμος. Αλλά εκεί είναι που αναπνέει και ζει η πόλη».

Δημοφιλέστερα

To Top