Πολιτική

Δένδιας: Οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να είναι αυτάρκεις απέναντι σε πολλές προκλήσεις που έρχονται

«Προσπαθούμε να χτίσουμε μια δυνατότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να είναι αυτάρκεις και αυτόνομες απέναντι σε πάρα πολλές προκλήσεις που έρχονται, που δεν είναι μόνο αμιγώς στρατιωτικές. Έχουν να κάνουν και με τον ηλεκτρονικό πόλεμο, έχουν να κάνουν και με τη δυνατότητα παρεμβολών στις επικοινωνίες, έχουν να κάνουν με πάρα πολλά πράγματα».

Αυτό επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξη του στο podcast της athensvoice.gr στην οποία αναφέρθηκε επίσης στην «Ατζέντα 2020-2030», στην επιχείρηση «ASPIDES» στην Ερυθρά Θάλασσα και στην τελευταία πρόκληση της Τουρκίας.

Αναλυτικότερα:

– Για την επιχείρηση «ASPIDES» στην Ερυθρά Θάλασσα ανέφερε ότι είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση που οργανώνει ποτέ η Ευρωπαϊκή Ένωση, «σε πρώτη φάση ένας στόλος τεσσάρων φρεγατών, με πλοία υποστηρίξεως, στα οποία θα προστεθούν κι άλλα πλοία με μια μεγάλη συμμετοχή διαφόρων χωρών με προσωπικό». Παράλληλα επανέλαβε τους λόγους συμμετοχής της χώρας μας στην επιχείρηση, αναφέροντας ότι «η Ερυθρά Θάλασσα είναι ένας πνεύμονας από τον οποίον αναπνέει η ελληνική οικονομία» και εάν το Σουέζ δεν λειτουργεί, δεν λειτουργούν τα λιμάνια μας και έχουμε τον μεγαλύτερο στόλο στη θάλασσα.

– Για την τελευταία πρόκληση των Τούρκων απέναντι τους Καλύμνιους ψαράδες στα Ίμια, σχολίασε ότι «τη Συνθήκη της Λοζάνης μπορούν να τη διαβάζουν εύκολα οι Τούρκοι και εμείς, το πως ό,τι είναι πέρα από τρία μίλια της Τουρκίας είναι ελληνικό το ξέρουν πάρα πολύ καλά, το ξέρουμε και εμείς. Άρα προσπαθούν να δημιουργήσουν θέμα νησιών για να έχουν μία δεύτερη γραμμή άμυνας στην απολύτως έωλη πρώτη γραμμή τους άμυνας, ότι τα νησιά δεν δικαιούνται Υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Δημιουργούν δηλαδή και μία δεύτερη αμφισβήτηση, η οποία δεν μπορεί να γίνει παραδεκτή».

– Για την επίσκεψη ο Ερντογάν στην Αίγυπτο μετά από 12 χρόνια και αν αυτό κλονίζει την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία, επανέλαβε ότι «η υπογραφή της Ελληνο – Αιγυπτιακής συμφωνίας είναι η απάντηση του Δικαίου απέναντι στο παράλογο που συνιστά το Τουρκο – Λιβυκό μνημόνιο…και οι κατανοήσεις τους με την Αίγυπτο είναι σαφέστατες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να καλλιεργήσουν σχέσεις με την Τουρκία. Ποτέ εμείς δεν το βλέπουμε ανταγωνιστικά ή αποκλειστικά. Αλλά πρέπει να ξέρουν πάντα ότι οι πρώτοι, ειλικρινείς και διαρκείς φίλοι τους είναι η Ελλάδα».

– Για τη διαπίστωση ότι έχουν συμβεί και συμβαίνουν κοσμογονικές αλλαγές τα τελευταία τριάντα χρόνια, χωρίς η Ελλάδα να έχει υποστεί κάποια φοβερή ζημιά, υπενθύμισε ότι «εάν είχε παραμείνει η Μουσουλμανική Αδελφότητα στην ηγεσία της Αιγύπτου και είχε υπογράψει η Αίγυπτος με την Τουρκία -όπως ήταν πάρα πολύ κοντά- ανάλογο εξάμβλωμα όπως το Τουρκο – Λιβυκό μνημόνιο, τότε η Ελλάδα θα ήταν σε δυσχερέστατη θέση. Δεν αντιμετωπίζονται οι κίνδυνοι εντός των συνόρων τους μόνο. Πρέπει να έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά και σχέσεις με την ευρύτατη, όχι την ευρύτερη περιοχή τους…

Ζωτικός χώρος της Ελλάδας είναι και η υποσαχάρια Αφρική, και όχι μόνο για το μεταναστευτικό. Αλλά το μεταναστευτικό είναι κάτι το οποίο ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι μπορεί να δημιουργήσει μία κρίση στην Ελλάδα».

– Για την ατζέντα 2020-2030 επανέλαβε ότι «πρέπει οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να περάσουν στην καινούργια εποχή και αυτό είναι απαραίτητο ,δεν είναι πολιτική επιλογή, δεδομένης της ανάπτυξης της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας. Η Τουρκία του τέλους του προηγούμενου αιώνα, δεν είχε κανένα drone. Ή αν είχε ήταν σε πειραματικό στάδιο. Αυτή τη στιγμή μπορεί να παρατάξει ατέλειωτα σμήνη και δυνατότητες παραγωγής και εξέλιξης. Δεν είχε το ναυπηγικό πρόγραμμα που έχει σήμερα. Δεν ναυπηγούσε ελικοπτεροφόρα. Δεν διεκδικούσε ηγεμονία στην Ανατολική Μεσόγειο. Διότι, τι άλλο σηματοδοτούν τα ελικοπτεροφόρα; Τι άλλο σηματοδοτεί το Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο; Απέναντι σε αυτά η Ελλάδα τι θα κάνει; Θα μείνει απλός παρατηρητής και θα κάνει το σταυρό της;».

-Για τον χρόνο που η Ελλάδα θα είναι σε θέση να κατασκευάζει μαζικά drones και οπλικά συστήματα ανέφερε ότι «δεν πρόκειται να μπω σε μια αυτοδέσμευση ημερολογιακή, την οποία δεν θα μπορούσα να κάνω… είμαστε πάρα πολύ πίσω. Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία που παλιά ήταν μια πολύ σημαντική επιχείρηση κρατικών συμφερόντων, αντί να βοηθάει την προσπάθεια της χώρας κατανάλωνε χρήματα και όλα τα μεταγωγικά αεροπλάνα της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι εκεί και περιμένουν να επισκευαστούν. Υπάρχουν πράγματα που γίνονται σωστά; Βεβαίως. Η αναβάθμιση των F-16 σε Viper. Καθυστερεί λίγο αλλά προχωρά, αλλά χρειάζεται μια καινούργια προσπάθεια για να φτάσει στο σημείο που είπατε πριν. Πότε μπορεί να παράξει; Δεν είμαστε εκεί ακόμα. Η χώρα μέσα στο χρονικό πλαίσιο που προσδιόρισα, αυτών των έξι χρόνων θα φτάσει σε ένα επίπεδο που να μπορεί με επάρκεια να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που περιμένουμε ότι θα δημιουργηθούν».

Δημοφιλέστερα

To Top