Διεθνή

Η Αλαμπάμα ετοιμάζεται και για δεύτερη εκτέλεση κατάδικου με άζωτο

Η Πολιτεία της Αλαμπάμα εξετάζει την πιθανότητα να προχωρήσει σε άλλη μία εκτέλεση κατάδικου με τη χρήση αζώτου, παρά το ότι η πρώτη διαδικασία προ ημερών επικρίθηκε γιατί ο κατάδικος υπέφερε υπέρμετρα.

Ο γενικός εισαγγελέας της Πολιτείας ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλαμπάμα να ορίσει ημερομηνία εκτέλεσης του 59χρονου Άλαν Γιουτζίν Μίλερ, ο οποίος είναι θανατοποινίτης από το 2000. Είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία τριών ανθρώπων μέσα σε χώρο εργασίας ένα χρόνο νωρίτερα.

Τον Ιανουάριο, η Πολιτεία εκτέλεσε έναν άλλο κρατούμενο, τον Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ, με άζωτο. Σύμφωνα με δημοσιογράφους που ήταν παρόντες στην εκτέλεση, ο Σμιθ τραντάζονταν βίαια προτού κηρυχθεί νεκρός 25 λεπτά αργότερα.

Αν και οι συνήγοροι του Σμιθ αντιτάχθηκαν στη μέθοδο, η Πολιτεία υποστήριξε ότι ήταν «αποτελεσματική και ανθρώπινη».

Όπως τονίζει το BBC, ο ΟΗΕ έχει καταδικάσει τη μέθοδο με άζωτο ως βάναυση.

Ο Μίλερ επέζησε από προηγούμενη απόπειρα εκτέλεσης με θανατηφόρο ένεση τον Σεπτέμβριο του 2022. Η εκτέλεση ματαιώθηκε γιατί δεν μπορούσε να ολοκληρωθεί μέχρι τα μεσάνυχτα, όπως ορίζει ο νόμος.

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα, ο Μίλερ κατέθεσε ομοσπονδιακή αγωγή στην οποία ισχυρίζεται ότι το προσωπικό της φυλακής, προσπαθώντας να βρει φλέβα, τον τρυπούσε με βελόνες για πάνω από μία ώρα.

Η εισπνοή καθαρού αζώτου διακόπτει την παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο. Ο κατάδικος χάνει τις αισθήσεις τους και μερικά λεπτά αργότερα πεθαίνει.

Δημοφιλέστερα

To Top