Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πέμπτη εβδομάδα ανόδου παρά την τριήμερη πτώση

Την τακτική της κατοχύρωσης των υπεραγορασμένων επιπέδων ακολούθησε το ελληνικό χρηματιστήριο για τρίτη διαδοχική μέρα, έχοντας κρατήσει αποστάσεις από το παγκόσμιο ράλι που λαμβάνει χώρα, με επίκεντρο τη Wall Street και την Nvidia.

Με εξαίρεση τα πρώτα λεπτά της σημερινής (23/2) συνεδρίασης, οι πωλητές είχαν τα ηνία στη Λεωφόρο Αθηνών και προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις στις μετοχές όλων των δεικτών στο ταμπλό. Έμφαση δόθηκε στις τράπεζες, με την Πειραιώς να ηγείται της πτώσης στη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, δεν αναδείχθηκε κάποιος νέος πρωταγωνιστής με βαρύτητα που να «σώσει την παρτίδα», αν και αξίζει ειδικής αναφοράς το «άλμα» που κατέγραψε η μετοχή της Lavipharm, μετά την έναρξη κυκλοφορίας του πρώτου τοπικώς παραγόμενου σκευάσματος φαρμακευτικής κάνναβης.

Ακόμη κι έτσι, το Χρηματιστήριο απέφυγε την πτώση στο πενθήμερο με ώθηση από το δυναμικό ξεκίνημα της εβδομάδας. Σημειώθηκε, λοιπόν, η πέμπτη διαδοχική εβδομαδιαία άνοδος, με μόλις μία αρνητική να καταγράφεται εντός του εντυπωσιακού 2024. Τα κέρδη στο τρέχον έτους προσεγγίζουν το 10%, ενώ κοντά στο +4% είναι η επίδοση του Φεβρουαρίου.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής ο Γενικός Δείκτης οπισθοχώρησε κατά 0,42% και έκλεισε στις 1.413,26 μονάδες, έχοντας κινηθεί μεταξύ των 1.410,89 (χαμηλό ημέρας) και των 1.423,60 μονάδων (υψηλό ημέρας). Σε επίπεδο εβδομάδας, ο ΓΔ ενισχύθηκε κατά 0,56%, εντός του Φεβρουαρίου κερδίζει 3,35% και από τις αρχές του 2024 «σκαρφαλώνει» κατά 9,29%.

Σε Intralot και Τράπεζα Πειραιώς τα επενδυτικά βλέμματα

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής η δημόσια προσφορά για το εταιρικό ομόλογο της Intralot, ύψους 130 εκατ. ευρώ. Το ενδιαφέρον ήταν ισχυρό από τους ιδιώτες επενδυτές, ενώ σήμερα την «σκυτάλη» πήραν τα θεσμικά χαρτοφυλάκια. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπήρξε κάλυψη κατά περίπου 1,5 φορά, ενώ προσφέρθηκαν κεφάλαια άνω των 200 εκατ. ευρώ, ενώ το τελικό επιτόκιο «κλειδώνει» προς το άνω εύρος της απόδοσης.

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι διαδικασίες για το placement της Τράπεζας Πειραιώς, με το βιβλίο προσφορών να ανοίγει πιθανότατα στις 4 Μαρτίου. Η αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αφορά το 27% που κατέχει το ΤΧΣ στην τράπεζα, με το Reuters να κάνει λόγο για διάθεση του συνόλου της κρατικής συμμετοχής και ισχυρό ενδιαφέρον από πολλούς ξένους επενδυτές.

Πηγή newmoney.gr

Δημοφιλέστερα

To Top