Διεθνή

Βρετανία: Ποινή 9,5 ετών σε μετανάστη γιατί οδηγούσε βάρκα και προκάλεσε θανάτους

Ένας άνδρας που διέσχισε τη Μάγχη με σκάφος το οποίο μετέφερε μετανάστες καταδικάστηκε σε κάθειρξη εννέα ετών και έξι μηνών λόγω του θανάτου τεσσάρων επιβατών.

Ο Ιμπραΐμα Μπα κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από βαριά αμέλεια και διευκόλυνση παράνομης εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο, σημειώνει ο Guardian.

Ο Μπα, που ήταν ένας από τους επιβάτες που θα εισέρχονταν παράνομα στη Βρετανία, είχε επιλεγεί για να οδηγήσει το σκάφος. Οι ένορκοι άκουσαν τον ισχυρισμό του ότι συμφώνησε να το κάνει επειδή φοβόταν ότι θα τον σκότωναν.

Ωστόσο, αν και ο δικαστής έκανε δεκτό τον ισχυρισμό του Μπα ότι εξαναγκάστηκε, θεώρησε ότι αυτό δεν ήταν αρκετό. «Το σκάφος ήταν εντελώς ανεπαρκές για τον διάπλου της Μάγχης, ήταν μια παγίδα θανάτου», είπε.

Τελικά ο Μπα κρίθηκε ένοχος για την πρόκληση του θανάτου τεσσάρων ανθρώπων στις 14 Δεκεμβρίου 2022, ενώ καταδικάστηκε για τη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η καταδίκη πιστεύεται ότι είναι η πρώτη του είδους της στη Βρετανία.

Δεν είναι γνωστό πόσοι πέθαναν στο ναυάγιο. Το δικαστήριο άκουσε ότι τουλάχιστον μία σορός δεν βρέθηκε. Συνολικά 39 επιζώντες μεταφέρθηκαν στην ακτή στο λιμάνι του Ντόβερ.

Ένας νεκρός ήταν από το Αφγανιστάν, αλλά οι άλλοι τρεις νεκροί δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

Για καθεμία από τις τέσσερις κατηγορίες ανθρωποκτονίας, ο Μπα καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια και έξι μήνες. Για τη διευκόλυνση παράνομης εισόδου καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια κράτησης σε ίδρυμα νεαρών παραβατών. Ο δικαστής δήλωσε ότι και οι πέντε ποινές θα εκτελούνται ταυτόχρονα και ότι ο Μπα θα εκτίσει τουλάχιστον τα δύο τρίτα πριν να είναι επιλέξιμος για να αποφυλακιστεί με άδεια.

Ο δικαστής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Μπα είναι τουλάχιστον 20 ετών, αλλά η ακριβής ηλικία του είναι άγνωστη.

Δημοφιλέστερα

To Top