Οικονομία

Ακίνητα: Οι 3 προθεσμίες για ΕΝΦΙΑ και Airbnb που λήγουν μέσα στις επόμενες 3 ημέρες

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς, μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες, λήγουν σημαντικές προθεσμίες τόσο για τις φορολογικές υποχρεώσεις τους όσο και για τις καταχωρήσεις που αφορούν σε βραχυχρόνιες μισθώσεις. Συγκεκριμένα, μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες, οι υπόχρεοι σε ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει -αν δεν το έχουν ήδη κάνει- τον φόρο του 2023 πληρώνοντας την 10η δόση και διεκδικήσουν (εάν έχουν ασφαλισμένη κατοικία) μέχρι την επόμενη Παρασκευή την έκπτωση έως 10% στο φόρο του 2024 Στο μεταξύ, λήγει και η προθεσμία για όσους ενοικιάζουν ακίνητα μέσα από πλατφόρμες τύπου AirBnB και πρέπει να οριστικοποιήσουν τα στοιχεία για το 2023.

Ειδικότερα οι προθεσμίες που λήγουν μέσα στις επόμενες 3 ημέρες είναι οι εξής:

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου – AirBnB: Οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων ακίνητων τύπου AirBnB έχουν περιθώριο έως τις 28 Φεβρουαρίου να οριστικοποιήσουν τα στοιχεία για το 2023 στο Μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Μέχρι την ίδια ημερομηνία, οι υπόχρεοι, έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν τυχόν λάθη στις προσωρινές δηλώσεις που έχουν υποβάλει για τους λοιπούς δικαιούχους, τα ποσοστά εισοδήματος και άλλα απαραίτητα στοιχεία. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που παραλείψουν να οριστικοποιήσουν τα στοιχεία για το 2023 στο μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα έως 20.000 ευρώ αλλά και με αποβολή από τις πλατφόρμες.

Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου – ΕΝΦΙΑ 2023: Μια ημέρα μετά, στις 29 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία για την πληρωμή της 10ης δόσης του ΕΝΦΙΑ του 2023. Οι ιδιοκτήτες ακίνητων θα πάρουν μικρή ανάσα πριν το νέο φόρο! Εντός Απριλίου αναμένεται να αναρτηθούν στο Taxisnet τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ που θα προβλέπουν ότι ο φετινός λογαριασμός θα μπορεί να εξοφληθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις αντί για 10 με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στις 30 Απριλίου 2024 και την τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου 2025. Από το 2025, ο ΕΝΦΙΑ θα εξοφλείται σε 12 μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα καταβάλλεται έως το τέλος Μαρτίου κάθε έτους.

Παρασκευή 1η Μαρτίου – ΕΝΦΙΑ 2024: Με το που μπει ο Μάρτιος λήγει και η προθεσμία για όσους έχουν ασφαλίσει την κατοικία τους έναντι φυσικών καταστροφών και μπορούν να διεκδικήσουν έκπτωση έως 10% στον νέο ΕΝΦΙΑ. Μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή οι δικαιούχοι θα μπορούν να εισέλθουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και να ελέγξουν ή να τροποποιήσουν στα στοιχεία των ακινήτων που είναι ασφαλισμένα έναντι φυσικών καταστροφών. Το ακίνητο θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά ασφαλισμένο για τους κινδύνους πυρκαγιάς, πλημμύρας και σεισμού. Η ασφαλισμένη αξία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1000€/ τμ των κύριων και βοηθητικών χώρων που αναγράφονται στην ίδια γραμμή του Ε9, έχουν τον ίδιο ΑΤΑΚ και τα εμβαδά τους συναθροίζονται κατά τον υπολογισμό της μείωσης, αποκλείοντας ένα σημαντικό αριθμό ασφαλισμένων ιδιοκτητών. Για το έτος 2023 η ασφαλισμένη αξία αρκεί να ήταν τουλάχιστον 900€/τμ. Μεμονωμένο βοηθητικό κτίσμα που εμφανίζεται μόνο του με ξεχωριστό ΑΤΑΚ στο Ε9 δεν περιλαμβάνεται στον νόμο για την έκπτωση. Αφού ολοκληρωθούν οι αιτήσεις των ιδιοκτητών ακινήτων, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει στη συνέχεια να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία που αναγράφονται.

Δημοφιλέστερα

To Top