Οικονομία

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Μέχρι πότε πρέπει να υποβάλουν τη δήλωσή τους στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ

Μέχρι την τελευταία μέρα του μήνα ανάληψης της απασχόλησης τέσσερις κατηγορίες εργαζόμενων συνταξιούχων θα πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσουν την εργασία τους στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ που τέθηκε χθες σε λειτουργία.

1. Οι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι ξεκίνησαν να εργάζονται οποτεδήποτε πριν την έναρξη ισχύος της απόφασης και συνεχίζουν απασχολούνται μέχρι σήμερα.

2. Οι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι ξεκίνησαν να εργάζονται από 01.01.2024, ακόμη και εάν ήδη έχουν διακόψει την απασχόλησή τους

3. Όσοι έχουν υποβάλλει ή υποβάλλουν εφεξής αίτηση συνταξιοδότησης και συνεχίζουν χωρίς διακοπή την απασχόλησή τους

4. Όσοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης και αναλαμβάνουν εργασία μετά την υποβολή της αυτής. Τονίζουμε ότι υποχρέωση υποβολής δήλωσης έχουν και οι εν αναμονή συνταξιούχοι που η αίτηση συνταξιοδότησής τους βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Όπως τονίζει σχετική εγκύκλιος του ΕΦΚΑ σε περίπτωση που το αίτημά τους απορριφθεί, το παρακρατηθέν ποσό θα τους επιστραφεί.

Η υποχρέωση δήλωσης ισχύει για όλους τους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους λόγω γήρατος, λόγω αναπηρίας (από κοινή νόσο, εργατικό ατύχημα, ατύχημα εκτός εργασίας, επαγγελματική νόσο), γήρατος λόγω αναπηρίας ενώ δεν ισχύει για συνταξιούχους λόγω θανάτου.

Ωστόσο όσοι ήδη εργάζονται και το έχουν δηλώσει στο παρελθόν στα ταμεία τους έχουν περιθώριο 4 μηνών για την υποβολή της νέας, ηλεκτρονικής αίτησης.

Η πρώτη παρακράτηση 10% υπέρ ΕΦΚΑ για τους μισθωτούς θα γίνει με την υποβολή των ΑΠΔ στο τέλος Μαρτίου και θα αφορά τη μισθοδοσία του Ιανουαρίου.

Από την άλλη πλευρά ο ΕΦΚΑ θα στείλει ειδοποιητήρια με τις προσαυξημένες κατά 50% εισφορές στους μη μισθωτούς τέλος Μαρτίου για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Οι προθεσμίες για την υποβολής των δηλώσεων

Δημοφιλέστερα

To Top