Πολιτική

Χαρίτσης για τα Τέμπη: Το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί, θα αποδοθεί Δικαιοσύνη

Ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένος ήταν στην ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς. Μιλώντας στη συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορά τη ρύθμιση παραθαλάσσιων περιοχών, ο Αλέξης Χαρίτσης τοποθετήθηκε μόνο για το δυστύχημα των Τεμπών, τονίζοντας ότι «σήμερα είναι μια θλιβερή μέρα για τη χώρα μας».

Από το βήμα της Ολομέλειας, περιέγραψε την «περίεργη και σοκαριστική» σκηνή που είδε το πρωί, όταν οι καμπάνες των εκκλησιών χτύπησαν πένθιμα εις μνήμην των θυμάτων. «Συμπολίτες μας περπατούσαν στον δρόμο και ξαφνικά σταματούσαν ακίνητοι με εμφανή θλίψη στα πρόσωπά τους». Όπως είπε, πρόκειται για ένα συλλογικό τραύμα που δεν έχει κλείσει.

Ο κ. Χαρίτσης, επιτέθηκε στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για ευθύνες και παραλείψεις που μπήκαν κάτω από το χαλί. «Έπρεπε να συστήσουμε προανακριτική επιτροπή για τις 57 ανθρωποκτονίες, δεν είναι σκληρός αυτός ο όρος, είναι ο σωστός νομικός» σημείωσε. Και κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία ότι με δική της ευθύνη δεν προχώρησε στην προανακριτική, καθώς η Νέα Δημοκρατία – σύμφωνα με τον πρόεδρο της Νέας Αριστεράς – «προτίμησε να πάει σε εξεταστική, όπου δεν κλήθηκαν σημαντικοί μάρτυρες».

Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, κατέληξε στην τοποθέτηση του λέγοντας ότι δεν θα αφήσουν κανένα περιθώριο συγκάλυψης για το συγκεκριμένο δυστύχημα.

Βασικά σημεία της ομιλίας του Αλέξη Χαρίτση

Στις 10 το πρωί χτύπησαν πένθιμα οι καμπάνες. Εκείνη την ώρα έτυχε να περπατάω στην Σόλωνος και είδα μια τρομερή εικόνα. Με κόσμο να σταματάει να περπατάει και να στέκεται. Ήταν μια ανατριχιαστική και συγκινητική εικόνα. Η εικόνα μιας ολόκληρης κοινωνίας που πενθεί, ένα συλλογικό τραύμα που δεν έχει κλείσει. Και πώς να κλείσει όταν δεν αποδίδεται δικαιοσύνη.

Όταν ενώ ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε στις 21 Μαρτίου 2023 ότι «όλοι θέλουμε να μάθουμε την αλήθεια». Και ότι θα φροντίσει «να πάρουμε», όπως είπε, «έναν μεγάλο προβολέα και να ρίξουμε άπλετο φως, ακριβώς στο τι έγινε». Και στην πραγματικότητα αυτό που έκανε είναι ρίξει ένα μεγάλο χαλί για να κρύψει από κάτω όλες τις ευθύνες και τις παραλείψεις της κυβέρνησης που οδήγησαν σε ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα.

Δεν υπάρχουν λόγια ικανά για να απευθύνει κανείς στους συγγενείς των θυμάτων.

Ό,τι και να τους πούμε θα είναι λίγο και μικρό για να απαλύνει τον πόνο της απώλειας. Και δεν υπάρχουν λόγια ικανά για να απολογηθεί η Πολιτεία, το Κράτος, πρωτίστως η κυβέρνηση στις οικογενειες των θυμάτων. Σε αυτές τις 57 ψυχές. Σε αυτές τις ψυχές, που τους έλεγε η κυβέρνηση να ταξιδεύουν με τραίνο γιατί είναι ασφαλές.

Ένας χρόνος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και το μόνο που εμείς, ως βουλευτές, ως μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου, είχαμε το καθήκον να κάνουμε ήταν να συστήσουμε μια προανακριτική επιτροπή για τις 57 ανθρωποκτονίες. Να συστήσουμε μια προανακριτική επιτροπή για τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτές τις 57 ανθρωποκτονίες. Δεν έγινε όμως αυτό. Με αποκλειστική ευθύνη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Δημοφιλέστερα

To Top