Διεθνή

Κολομβία: Με υποβρύχιο ρομπότ θα ανασύρουν τον αμύθητο θησαυρό του θρυλικού ναυαγίου Σαν Χοσέ

Η κυβέρνηση της Κολομβίας ανακοίνωσε την Παρασκευή (23/2) την αποστολή για την αφαίρεση αντικειμένων «ανυπολόγιστης αξίας» από το θρυλικό ναυάγιο της γαλέρας Σαν Χοσέ που βυθίστηκε το 1708 ενώ ήταν φορτωμένο με χρυσό, ασήμι και σμαράγδια που εκτιμάται ότι αξίζει δισεκατομμύρια δολάρια.

Το ναυάγιο, το οποίο είναι ηλικίας 316 ετών, εντοπίστηκε το 2015 αν και το ακριβές στίγμα είναι κρατικό μυστικό και συχνά αποκαλείται «άγιο δισκοπότηρο» των ναυαγίων, αποτελεί αντικείμενο διαμάχης, γιατί έχει ταυτόχρονα αρχαιολογική και οικονομική αξία.

Μεταξύ Απριλίου και Μαΐου η αποστολή με το υποβρύχιο ρομπότ

Ο υπουργός Πολιτισμού Χουάν Ντέιβιντ Κορέα είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι περισσότερα από οκτώ χρόνια μετά την ανακάλυψη του ναυαγίου στα ανοικτά των ακτών της Κολομβίας, ένα υποβρύχιο ρομπότ θα σταλεί για να ανακτήσει μέρος του θησαυρού του.

Μεταξύ Απριλίου και Μαΐου, το ρομπότ θα βγάλει μερικά αντικείμενα από την «επιφάνεια της γαλέρας» για να δουν «τι παθαίνουν όταν βγαίνουν από το νερό και να καταλάβουμε τι μπορούμε να κάνουμε» για να ανακτηθούν οι υπόλοιποι θησαυροί, όπως εξήγησε ο υπουργός Πολιτισμού της Κολομβίας.

Η επιχείρηση θα κοστίσει περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια δολάρια και το ρομπότ θα εργαστεί σε βάθος 600 μέτρων για να αφαιρέσει αντικείμενα όπως κεραμικά, κομμάτια ξύλου και κοχύλια «χωρίς να αλλοιώσει ή να καταστρέψει το ναυάγιο», είπε ο Κορέα στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η τοποθεσία της αποστολής κρατείται μυστική για να προστατεύσει – από κακόβουλους κυνηγούς θησαυρών- αυτό που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά ευρήματα στην ιστορία.

Το σχέδιο για την αποστολή – Πώς θα γίνει

Σε πρώτη φάση, η κυβέρνηση της Κολομβίας δεν σκοπεύει να συνεργαστεί με ιδιωτικές εταιρείες, δήλωσε η Αλένα Καϊσέντο Φερνάντεζ, γενική διευθύντρια του Κολομβιανού Ινστιτούτου Αρχαιολογίας και Ιστορίας (ICANH).

Δημοφιλέστερα

To Top