Οικονομία

Η ακρίβεια, οι δημοσκοπήσεις και το Μαξίμου, οι έλεγχοι στις τράπεζες, ο νέος δρόμος του Τσαμάζ και τα κέρδη των HelleniQ Energy

Αν έγιναν «στ’ όνομα» των αδικοχαμένων ανθρώπων κάποιες άσχετες με την ουσία της υπόθεσης ενέργειες, δηλαδή έπεσαν μολότοφ στο Σύνταγμα ή έστω αν ακούγονται ακόμα και θεωρίες συνωμοσίας απ’ τους βαθύτατα πονεμένους συγγενείς, ή πέφτει και μπόλικη κομματική εκμετάλλευση μπροστά στην ανείπωτη αυτή τραγωδία, για μένα έχει λίγη σημασία. Σημασία έχει, πρώτον, να μην ξαναγίνει τέτοιο κακό – δηλαδή, όταν φύγουμε από την εικόνα της οδύνης, να μας πει η κυβέρνηση αν διασφαλίστηκε ότι δεν πρόκειται να ξαναγίνει ένα τέτοιο δυστύχημα, έστω κι αν υπάρξει ανθρώπινο λάθος. Και, δεύτερον, να αποδοθεί δικαιοσύνη, σωστά και γρήγορα. Αν αυτό βοηθάει τους ανθρώπους που βιώνουν την τραγωδία έχοντας χάσει δικούς τους, ας σημειωθεί ότι με τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης (Φλωρίδης) η δίκη των Τεμπών θα αρχίσει σε λίγους μήνες και όχι έπειτα από έξι χρόνια που συνέβη με το Μάτι.

Ακρίβεια

-Κατά τα λοιπά, το Μ.Μ. ξαναμπαίνει σήμερα σε πρόγραμμα με μενού την ακρίβεια, η οποία αποτελεί και το πιο σοβαρό πρόβλημα της κοινωνίας και κατά συνέπεια και της κυβέρνησης. Αυτό το βρίσκουν μπροστά τους συνέχεια και οι δημοσκόποι του Μ.Μ. όπως και τις… πληγές που άνοιξε στο κοινό της ΝΔ ο γάμος ομόφυλων, αλλά τι να κάνουμε, δεν γίνεται να τα ‘χεις όλα τακτοποιημένα. Στην εισήγηση Σκρέκα θα αναλυθούν στο υπουργικό συμβούλιο οι κινήσεις που έγιναν για να μαζευτούν οι ανατιμήσεις και θα αναγγελθεί η ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού (πρόστιμα κ.λπ.). Ασφαλώς και σ’ αυτό το μείζον ζήτημα λύση εύκολη ή «διοικητική» δεν υπάρχει, γιατί η ακρίβεια μαστίζει όλο τον κόσμο.

Τα παρασκηνιακά deal της VDL

-Ενόψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ τον Μάρτιο, επικοινώνησα χθες με τη πηγή μου στις Βρυξέλλες και μου περιέγραψε ένα ενδιαφέρον σκηνικό με κεντρική παίκτρια την πρόεδρο Ούρσουλα ή, κοινώς, VDL. Η πρόεδρος της Κομισιόν μου λένε ότι «ελέγχει πλήρως» τη Σύνοδο των Ηγετών, όπου ούτως ή άλλως το ΕΛΚ έχει πολλά μέλη. Έχει επίσης καλή σχέση με τον Μακρόν, με σοσιαλιστές ηγέτες όπως ο Σάντσες και ο Κόστα της Πορτογαλίας, ενώ έχει κάνει σχεδόν… φίλη της τη Μελόνι, η οποία φλερτάρει με την είσοδο στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Το βασικό πρόβλημα που μπορεί να έχει η VDL είναι στο Ευρωκοινοβούλιο, αν οι έδρες των ακροδεξιών κομμάτων είναι αρκετές μετά τον Ιούνιο. Η Ούρσουλα, όμως, που είναι καπάτσα, θα έχει δύο μήνες χρόνο το καλοκαίρι, από μέσα Ιουλίου ως μέσα Σεπτεμβρίου για να «παίξει μπάλα», ενώ ως διαπραγματευτικό χαρτί έχει και την αλλαγή σχεδόν όλων των Επιτρόπων. Άρα, αν και οι ακροδεξιοί που θα κερδίσουν θέλουν ένα κομμάτι από την πίτα, θα πρέπει να βρουν μαζί της modus vivendi.

Σπεύδε… βραδέως για Επίτροπο

-Τούτων λεχθέντων για τη φίλη μας την Ούρσουλα -που ο ΚΜ θα δει την άλλη εβδομάδα στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Βουκουρέστι- να σας πω να μη βιάζεστε για νεότερα ως προς τον Έλληνα επίτροπο. Όχι μόνο γιατί ο Μητσοτάκης δεν έχει αποφασίσει, αλλά γιατί επίσης δεν βιάζεται και να αποφασίσει. «Αυτή είναι μια απόφαση του καλοκαιριού, όταν θα ξέρει τα νούμερα, συνεπώς δεν χρειάζεται να δεσμευτεί από τώρα», μου είπε η πηγή μου που βλέπει θέα τη Rue de la Loi. Άρα, αυτή την ώρα δεν υπάρχει απάντηση στο ερώτημα «Σχοινάς, Γεραπετρίτης ή κάποιος τρίτος;» και δεν θα υπάρξει άμεσα.

Επίσημη πρώτη για την Εθνική Στρατηγική για τα ΑΜεΑ

-«Σάρκα και οστά» αρχίζει να παίρνει η Εθνική Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία που σύντομα θα είναι έτοιμη και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Στη χθεσινή συνεδρίαση της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας (του συμβουλευτικού οργάνου της Πολιτείας, υπαγόμενο στον πρωθυπουργό, για θέματα αναπηρίας), ο υπεύθυνος του ευαίσθητου αυτού χαρτοφυλακίου υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου, παρουσίασε μια πρώτη ολοκληρωμένη εικόνα της Εθνικής Στρατηγικής. Το σχέδιο θα περιλαμβάνει δράσεις για όλα τα υπουργεία, αλλά και για περιφέρειες και δήμους, δρομολογώντας βελτιώσεις στην καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία, κάτι που είναι και η «ντιρεκτίβα» του Κυριάκου Μητσοτάκη. Για την Εθνική Στρατηγική, πάντως, υπάρχει καλή συνεργασία με τους φορείς των ΑΜεΑ, το οποίο αναγνωρίζουν και αυτοί.

Δημοφιλέστερα

To Top