Πολιτική

Αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης για το σβήσιμο των ονομάτων των θυμάτων των Τεμπών από το Σύνταγμα

Αντιδράσεις στην Ολομέλεια προκάλεσε το σβήσιμο των ονομάτων των 57 θυμάτων των Τεμπών έξω από τη Βουλή. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αντέδρασαν έντονα λαμβάνοντας τον λόγο κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο που αφορά τον Αιγιαλό.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση να ξέρει καλά ότι τα ονόματα αυτά θα γραφτούν ξανά και ξανά. Θα γραφτούν ξανά γιατί έχουν χαραχτεί στην συλλογική μνήμη». Και συνέχισε «δεν αντέξατε ούτε λίγες ώρες. Με εντολή του Φρούραρχου της Βουλής συνεργεία καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων έσβησαν τα ονόματα» και κατέληξε «αυτό το οποίο δεν μπορεί να σβήσει είναι η ντροπή και η ενοχή της κυβέρνησης, τόσο για το έγκλημα όσο και για την προσπάθεια συγκάλυψης».

Ο Νίκος Παππάς από τον ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι «ο κ. Μητσοτάκης σκέφτεται να κάνει κάποιου είδους υπαναχώρηση και να δουν και τις ευθύνες αξιωματούχων δικής του κυβέρνησης. Και αν σβήσανε τα 57 ονόματα, τίποτα δε θα σβήσει τις 1,5 εκ υπογραφές που συγκεντρώθηκαν», ενώ εκτίμησε ότι «μπορεί να έχουμε πολιτικές εξελίξεις από αυτό».

Από την Πλεύση Ελευθερίας, η Ελένη Καραγεωργοπούλου υποστήριξε ότι «η σπουδή να σβήσετε ονόματα των 57 από το Σύνταγμα συνδυάζεται και με τη σπουδή σας να μπαζώσετε τον τόπο του δυστυχήματος».

Την ίδια ώρα από τον δήμο Αθηναίων, η αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ρωξάνη Μπέη σε δήλωση της τόνισε ότι ουδέποτε έδωσε εντολή για καθαρισμό των ονομάτων ενώ χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή αδικαιολόγητη και πως την βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετη. «Συνεργείο της καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων έσβησε χθες βράδυ τα ονόματα των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, που είχαν γραφτεί στην πλατεία Συντάγματος, μετά από πρόσκληση του φρουράρχου της βουλής.

Δηλώνω κατηγορηματικά ότι ουδέποτε έδωσα εντολή να συμβεί κάτι τέτοιο και ουδέποτε ενημερώθηκα γι’ αυτήν την αδικαιολόγητη ενέργεια, η οποία με βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετη. Η κριτική που ασκείται είναι απολύτως δικαιολογημένη. Ζητώ συγγνώμη από τις οικογένειες και από τους χιλιάδες πολίτες, ανάμεσα στους οποίους ήμουν και εγώ, που διαδήλωσαν, ζητώντας δικαιοσύνη για τα θύματα των Τεμπών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγές του φρουραρχείου της Βουλής, σημειώνουν από την πλευρά τους πάντως πως «ο αξιωματικός υπηρεσίας ενημέρωσε το συνεργείο καθαρισμού του Δήμου πως υπάρχουν συνθήματα γραμμένα μπροστά από το Μνημείο και σε άλλα σημεία και κατ’ εντολή του Φρούραρχου ζήτησαν να σβηστούν όλα όπως συνηθίζεται, χωρίς να έχουν εικόνα ακριβώς τι ανέγραφαν τα συνθήματα. Η τελική απόφαση για τους χώρους εκτός Βουλής δεν είναι ευθύνη του Φρουραρχείου».

Δημοφιλέστερα

To Top