Οικονομία

Αλογοσκούφης: Μετανιώνω για τη δήλωση του 2008 ότι η οικονομία είναι θωρακισμένη – Τι δεν θα έκαναν ξανά Παπακωνσταντίνου και Τσακαλώτος

Στο πάνελ του συνεδρίου «Μεταπολίτευση: 50 Χρόνια μετά» βρέθηκαν οι πρώην υπουργοί Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Ευκλείδης Τσακαλώτος και κλήθηκαν να απαντήσουν για ποιές αποφάσεις τους ματάνιωσαν. Στο πάνελ συμμετείχαν επίσης, θέτοντας ερωτήσεις, ο Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του IOBE και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Μιράντα Ξαφά, διευθύνουσα σύμβουλος της EF Consulting, και ο Παναγής Βουρλούμης, πρώην πρόεδρος του ΟΤΕ, ενώ συντόνιζε ο δημοσιογράφος της «Καθημερινής» Βασίλης Ζήρας.

Ο Γιώργος Αλογοσκούφης αναφερόμενος στην περίοδο που ανέλαβε υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «ανησυχούσα για την οικονομία από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα. Ηδη από το 2004 υπήρχε ανησυχία. Το κύριο ζητούμενο ήταν να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών. Αυτή η εμπιστοσύνη χάθηκε από το 2009 και μετά».

Αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις της θητείας του είπε: «Δεν προχωρήσαμε στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ γιατί δεν ήταν στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Εγιναν, όμως, πολλές άλλες αποκρατικοποιήσεις, αλλά όλα αυτά στο σύνολο των προβλημάτων της χώρας ήταν σταγόνα στον ωκεανό».

«Ο ελέφαντας στο δωμάτιο ήταν το χρέος και η χαμηλή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Η μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα χάθηκε με την ένταξη στην ΟΝΕ. Μπήκαμε με χαμηλή ανταγωνιστικότητα. Οταν μπήκαμε με αυτόν τον τρόπο, χειροτέρεψε το πρόβλημα των εξωτερικών ανισορροπιών, μέχρι που φτάσαμε το 2010 και το μπαλόνι έσκασε», πρόσθεσε.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι «στην περίοδο μετά τη Μεταπολίτευση, το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας ήταν πρόβλημα αδυναμίας των κυβερνήσεων να προωθήσουν μακροπρόθεσμα επωφελείς μεταρρυθμίσεις. Δεν έγινε αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων και αυτό το ζήτημα είναι θεσμικό. Οι εκλεγμένες κυβερνήσεις έπαιζαν τον ρόλο του τροχονόμου στη Μεταπολίτευση.

Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν ήταν ρηχές».

«Θα επανέλθει κάποια στιγμή ο εφιάλτης του χρέους, όχι σήμερα, όχι αύριο, αλλά αργότερα, αν δεν γίνουν μεταρρυθμίσεις», σημείωσε.

Ο πρώην υπουργός συνέχισε λέγοντας πως «μάθαμε πολλά πράγματα μετά την κρίση, αλλά δεν μάθαμε το βασικό. Το βασικό είναι το πώς θα δημιουργηθεί το θεσμικό πλαίσιο για τις κυβερνήσεις ώστε να βλέπουν πέρα από τον ορίζοντα».

«Οι κυβερνήσεις σκέφτονται “γιατί να φάω εγώ το πολιτικό κόστος;” Δεν έχουμε βρει τρόπο να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα. Η σημερινή κυβέρνηση έχει μια ιστορική ευκαιρία. Παίζει στο γήπεδο μόνη της. Αν κι αυτή η κυβέρνηση δεν τα καταφέρει, τότε δεν ξέρω τι άλλο πρέπει να βρούμε», είπε χαρακτηριστικά.

Δημοφιλέστερα

To Top