Πολιτική

Κικίλιας για αναβάθμιση Super Puma: Τον Μάρτιο οι διαγωνισμοί για 10 νέα ελικόπτερα μεσαίου τύπου

Σύμβαση για την αναβάθμιση δύο Super Puma υπέγραψε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος ΑΙΓΙΣ, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες.

Πρόκειται για έργο- μέσω διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ– συνολικής αξίας 3 εκατομμυρίων ευρώ και η αναβάθμιση των δύο Super Puma περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την προμήθεια δύο μηχανισμών βαρούλκου διάσωσης και δύο ενσωματωμένων δεξαμενών αεροπυρόσβεσης.

«Είναι μία παρακαταθήκη πολύ- πολύ μεγάλη για τον ελληνικό λαό και την ελληνική κοινωνία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουν οι πιλότοι μας, οι διασώστες μας και οι πυροσβέστες μας τα μέσα έτσι ώστε να μπορούν να υπηρετούν τον ελληνικό λαό και την ελληνική κοινωνία», δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. Παράλληλα ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε τους διαγωνισμούς για την προμήθεια 10 νέων ελικοπτέρων μεσαίου τύπου, τα οποία θα υπηρετούν τους σκοπούς της πυρόσβεσης, της μεταφοράς και της διάσωσης, διαγωνισμοί που όπως είπε θα βγουν στον “αέρα” εντός Μαρτίου.


super_pumaa

Ο κ. Κικίλιας εξέφρασε την ευχαρίστησή του για την υπογραφή της σύμβασης της αναβάθμισης των δύο Super Puma και τόνισε: «Αποδεικνύουμε στην πράξη ότι όταν θέλουμε μπορούμε κι ότι οι ρυθμοί με τους οποίους υλοποιούμε πλέον το Πρόγραμμα Αιγίς είναι καταιγιστικοί, είναι ταχύτατοι», προσθέτοντας ότι έως το τέλος Μαρτίου θα έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί σε όλο το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ.

«Θα υλοποιηθούν οι διαγωνισμοί στο σύνολό τους μέχρι το τέλος Μαρτίου, θα αρχίσουμε να τα παραλαμβάνουμε από το 2025, από την επόμενη αντιπυρική περίοδο. Αυτό δεν σημαίνει ότι για αυτήν την αντιπυρική περίοδο έχουμε μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Ολοκληρώσαμε 3,5 μήνες νωρίτερα φέτος απ’ ότι πέρσι το διαγωνισμό μέσα από τον NSPA, δηλαδή το ΝΑΤΟ για την προμήθεια των εναέριων μέσων και νομίζω ότι πετύχαμε λίγο ως πολύ το σύνολο αυτών που ζητήσαμε», σημείωσε ο κ. Κικίλιας και επισήμανε ότι για φέτος το καλοκαίρι θα διαθέτουν έναν πολύ ισχυρό στόλο. Παράλληλα ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη το οποίο, όπως είπε, εμπλέκει τους πάντες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, συναρμόδια υπουργεία και φορείς », υπογράμμισε.

Επιπλέον, ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε και στην μετατροπή από πλημμέλημα σε κακούργημα για τους καθ’ έξιν εμπρηστές, ακόμα και αν είναι εξ αμελείας.

«Εξ αμελείας που οδηγεί σε απώλεια ζωής ή οικολογική καταστροφή δεν μπορεί να είναι παρά μια πράξη εγκληματική. Σύμφωνα με το ποινικό κώδικα αυτό επισύρει ποινή 10 ετών κάθειρξης και μέχρι 200.000 ευρώ πρόστιμο», επισήμανε και προσέθεσε ότι «είναι μία μειοψηφία ανθρώπων οι οποίοι δεν σέβονται τους συνανθρώπους μας, τους συμπολίτες μας, το περιβάλλον, την ασφάλεια όλων και τη χώρα μας και δεν μπορεί αυτό να συνεχίσει να μένει ατιμώρητο».

«Είμαστε υποχρεωμένοι να υπηρετήσουμε τους πολλούς και το κοινωνικό σύνολο και η ασφάλεια είναι πολύ ψηλά αξιακά σε αυτό το οποίο ζητάει η ελληνική κοινωνία και η μέση ελληνική οικογένεια», σημείωσε.

«Δεν θα είναι εύκολο και φέτος το καλοκαίρι η αντιπυρική περίοδος. Ο πλανήτης γεννά κρίσεις και εμείς πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας και τόνισε: «Για το μοναδικό πράγμα για το οποίο μπορούμε να δεσμευθούμε είναι ότι κάθε μέρα και κάθε νύχτα, κάθε εβδομάδα και κάθε μήνα θα δίνουμε όλο μας το είναι, για να προστατεύουμε τους συμπολίτες μας και να υπηρετούμε τη χώρα μας, με πατριωτισμό, με υπερηφάνεια και με πλήρη αντίληψη της ευθύνης και του καθήκοντος που έχουμε», ενώ προσέθεσε ότι πιο σημαντικό για το Πυροσβεστικό Σώμα είναι «να έχει τα μέσα για να μπορέσει να βοηθά και να στηρίζει τους συνανθρώπους μας και θα συνεχίσουμε σε αυτούς τους ρυθμούς».

Από την πλευρά του ο εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης επισήμανε πως πρόκειται για το «πρώτο βήμα για την αναβάθμιση των δύο Super Puma». «Έχουμε άλλη μία σύμβαση η οποία έρχεται», υπογράμμισε ο κ. Σταμπουλίδης και προσέθεσε ότι η «επόμενη περίοδος είναι μια πάρα πολύ γόνιμη περίοδος, καθότι έρχονται μεγάλα πλέον εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία συμβασιοποιούνται». «Να είστε βέβαιοι ότι αυτό που θα φέρουμε, αυτό που μας έρχεται εντέλει να ολοκληρώσουμε το κάνουμε κι εμείς με μεγάλη πίστη στο δημόσιο συμφέρον, αλλά και στη δική σας την επιχειρησιακή και πολιτική αγωνία να ανταπεξέλθουμε στους χρόνους με τους οποίους δεσμευόμαστε απέναντι στο Ταμείο Ανάκαμψης. Η Ευρώπη είναι εδώ, στηρίζει την Ελλάδα όπως και όλες οι χώρες της Ευρώπης, μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κι εμείς θα τιμήσουμε αυτή την εμπιστοσύνη υλοποιώντας τις μεγάλες συμβάσεις», σημείωσε ενώ τόνισε ότι πρόκειται για μία ιστορική περίοδο, «που οφείλουμε όλοι να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να παραδώσουμε στο Σώμα, σε ένα Σώμα που δίνει την ψυχή του και το σώμα του και τη ζωή του για την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος και των ζωών μας, ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα το οποίο θα είναι αντάξιο των δυνατοτήτων του».

Την ευχαρίστησή του για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των δύο ελικοπτέρων Super Puma του Πυροσβεστικού Σώματος, ένα εκ των οποίων είχε δωρίσει το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Πυροσβεστικό Σώμα το 2001, εξέφρασε με τη σειρά του και ο πρέσβης και μέλος της Εκτελεστικής Διοίκησης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Βασίλης Κασκαρέλης τονίζοντας ότι «μία δωρεά η οποία έγινε πριν από τόσα χρόνια παραμένει σήμερα επίκαιρη και επωφελής για τους συνανθρώπους μας». «Ελπίζουμε δε πως με την αναβάθμιση που ξεκινά αυτή την περίοδο θα παραμείνει επωφελής για άλλα τόσα χρόνια. Γνωρίζουμε από την επικοινωνία μας με την Πυροσβεστική πως το Super Puma έχει αξιοποιηθεί επί σειρά ετών σε κρίσιμες συνθήκες, για την κατάσβεση πυρκαγιών και την αεροδιακομιδή ασθενών σε δυσπρόσιτες περιοχές και είμαστε ευτυχείς που και αυτή η δωρεά προς την Πυροσβεστική έχει πιάσει τόπο. Όπως συμβαίνει και με την πρόσφατη δημιουργία του νέου Κέντρου Εκπαίδευσης Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στη Νέα Μάκρη τα εκπαιδευτικά προγράμματα στα οποία συμμετέχουν μέλη του Σώματος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αλλά και τα μέσα ατομικής προστασίας που δωρίσαμε προ εξαετίας στο Σώμα. Είναι ευτύχημα για μας να μπορούμε με τους πόρους που κληροδότησε ο ιδρυτής μας και με την καθοδήγηση του Διοικητικού μας Συμβουλίου να συμβάλουμε στο έργο όσων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και φροντίζουν με τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους όλους τους συνανθρώπους μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κασκαρέλης.

Για τη συνεισφορά της αναβάθμισης των Super Puma σε διασώσεις και πυρκαγιές μίλησε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος, Θεόδωρος Βάγιας.

Δημοφιλέστερα

To Top