Διεθνή

Αλεξέι Ναβάλνι: Σήμερα στη Μόσχα η κηδεία εν μέσω εμποδίων, αβεβαιότητας και αυστηρών μέτρων ασφαλείας

Ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι θα ταφεί σήμερα στη Μόσχα, εν μέσω αυστηρών μέτρων ασφαλείας και φόβου για αστυνομική καταστολή δύο εβδομάδες αφότου πέθανε ξαφνικά σε ηλικία 47 ετών σε μια αποικία της Αρκτικής.

Οι σύμμαχοι του Ναβάλνι – που υποσχέθηκαν να μεταδώσουν ζωντανά τα γεγονότα της ημέρας στο Διαδίκτυο – κατηγόρησαν τον  Βλαντιμίρ Πούτιν για δολοφονία του, επειδή ο Ρώσος ηγέτης φέρεται ότι δεν μπορούσε να ανεχτεί τη σκέψη να ελευθερωθεί ο Ναβάλνι σε μια πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων.

Δεν έχουν δημοσιεύσει αποδείξεις για να στηρίξουν αυτήν την κατηγορία, αλλά υποσχέθηκαν να εξηγήσουν πώς δολοφονήθηκε και από ποιον.

Κηδεία μετ΄εμποδίων

Καθώς η Ρωσία προετοιμάζεται για την κηδεία του Ναβάλνι, κάθε βήμα της οικογένειάς του αντιμετωπίζεται με εμπόδια. Η μητέρα του αναγκάστηκε να πολεμήσει για μέρες για να πάρει το σώμα του. Οι αρχές προσπάθησαν να την εκβιάσουν ώστε να κάνει μια ήσυχη κηδεία στην απομακρυσμένη περιοχή της Αρκτικής όπου είχε πεθάνει.

Η ρωσική αστυνομία θα καταγράφει τα διαβατήρια των πενθούντων που προσέρχονται στην εκκλησία της εικόνας της Θεοτόκου, σε μια ήσυχη κατοικημένη περιοχή της Μόσχας, ενώ χθες οι προσπάθειες να μισθώσουν νεκροφόρα για να μεταφέρει τη σορό του εκλιπόντος Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης για την κηδεία του, εμποδίστηκαν από άγνωστα άτομα, όπως καταγγέλλουν οι συνεργάτες του.

Η Κίρα Γιάρμις, η εκπρόσωπος Τύπου του Ναβάλνι, ανέφερε σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ ότι άγνωστοι απείλησαν τηλεφωνικά τα γραφεία κηδειών που διαθέτουν νεκροφόρες με αποτέλεσμα να μη δεχθεί κανένα γραφείο να μεταφέρει τη σορό.

«Στην αρχή δεν μας επέτρεψαν να νοικιάσουμε μια αίθουσα τελετών για τον αποχαιρετισμό του Αλεξέι. Τώρα που πρέπει να γίνει απλά η νεκρώσιμος ακολουθία στην εκκλησία, τα γραφεία κηδειών μας λένε ότι ούτε μία νεκροφόρα δεν δέχεται να μεταφέρει εκεί τη σορό του», έγραψε η Γιάρμις στο Χ.

Δημοφιλέστερα

To Top