Διεθνή

Πούτιν: Ανάλυση Τelegraph – Πώς σχεδιάζει να πλημμυρίσει τη Δύση με μετανάστες

Η Ρωσία χρησιμοποιεί ιδιωτικές πολιτοφυλακές για να ελέγξει και να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό στην Ευρώπη, όπως αναφέρει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Telegraph.

Το Κρεμλίνο ασκεί επιρροή σε μια σειρά από τις κύριες διαδρομές προς τη γηραιά ήπειρο και οι συνοριακές δυνάμεις προειδοποιούν ότι, με την έλευση της άνοιξης, η Ρωσία είναι πιθανό να εντείνει τις προσπάθειές της για τη μεταφορά μεταναστών. Στο μεταξύ, εκφράζονται ευρέως οι φόβοι ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποιεί αυτή την τακτική για να αποσταθεροποιήσει τη γηραιά ήπειρο.

Η βρετανική εφημερίδα Telegraph αναφέρει συγκεκριμένα, ότι έχει δει έγγραφα πληροφοριών που περιγράφουν λεπτομερώς τα σχέδια Ρώσων πρακτόρων με στόχο να δημιουργήσουν μια «ισχυρή συνοριακή αστυνομική δύναμη 15.000 ατόμων» που θα αποτελείται από πρώην πολιτοφυλακές στη Λιβύη για τον έλεγχο της ροής των μεταναστών.

Πηγή των δυνάμεων ασφαλείας, υπό καθεστώς ανωνυμίας, δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα: «Εάν μπορείτε να ελέγξετε τις μεταναστευτικές διαδρομές προς την Ευρώπη, τότε μπορείτε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τις εκλογές, επειδή μπορείτε να περιορίσετε ή να πλημμυρίσετε μια συγκεκριμένη περιοχή με μετανάστες για να επηρεάσετε την κοινή γνώμη σε μια κρίσιμη στιγμή».

Η αποκάλυψη αυτή βλέπει το φως της δημοσιότητας καθώς η μετανάστευση πρόκειται να είναι βασικό ζήτημα στις εκλογές που θα διεξαχθούν στη Ρωσία σε δύο εβδομάδες. Η αποτυχία ελέγχου του αριθμού των μεταναστών που βρίσκουν καταφύγιο στο Ηνωμένο Βασίλειο, θεωρείται ήδη ως μια σημαντική αδυναμία για τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, ο οποίος αγωνίζεται να προωθήσει ένα σχέδιο απέλασης παράνομων μεταναστών προς τη Ρουάντα μέσω μικρών σκαφών που θα διασχίζουν τη Μάγχη.

Μέχρι τον Ιούνιο του 2023, κατάφεραν να φθάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο 52.530 παράνομοι μετανάστες, αριθμός αυξημένος κατά 17% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι περισσότεροι από αυτούς διέσχισαν τη Μάγχη με μικρές βάρκες. Τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα αποκάλυψαν επίσης, ότι ο αριθμός των ατόμων στους οποίους χορηγήθηκε άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο, έφτασε σε υψηλό ρεκόρ το 2023, καθώς οι αξιωματούχοι ενέκριναν χιλιάδες αιτήσεις, σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσουν την τεράστια καθυστέρηση μετά την πανδημία της νόσου Covid.

Ένα κύμα μεταναστών στην Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα για τον οποίο θα ευθύνεται ο Πούτιν, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των μικρών σκαφών που χρησιμοποιηθούν διακινητές ανθρώπων με σύμμαχο τον καλό καιρό για να τους στείλουν στη Μάγχη, θέτοντας τον πρωθυπουργό Σούνακ υπό περαιτέρω πίεση. Από την πλευρά της, η Frontex, η συνοριακή αστυνομία της ΕΕ, υποστηρίζει ότι έχει δει τη Ρωσία να χρησιμοποιεί τη μετανάστευση «ως μοχλό σε ένα μεγαλύτερο παιχνίδι επιρροής και πίεσης».

Απειλή για την Ευρώπη ο Πούτιν

Η υπηρεσία προειδοποιεί επίσης ότι ένας όλο και πιο απομονωμένος Πούτιν που επιλέγει να μεταφέρει μετανάστες στο κατώφλι της Ευρώπης, τόσο κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της Ρωσίας όσο και μέσω των συμμάχων του στον νότο, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικής, αποτελεί σημαντική απειλή για την ασφάλεια το έτος που διανύουμε.

Οι πληροφορίες αυτές έρχονται εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, με τον Πούτιν να χρησιμοποιεί την χθεσινή ετήσια ομιλία του για την κατάσταση του έθνους προειδοποιώντας με πυρηνικά όπλα εάν οι χώρες του ΝΑΤΟ στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία. Ο Πούτιν είπε στο Κρεμλίνο ότι «οι στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις» βρίσκονται «σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας για εγγυημένη χρήση». Μισθοφόροι, συμπεριλαμβανομένης της ομάδας Βάγκνερ, τροφοδοτούν τη μετανάστευση πυροδοτώντας την αστάθεια και τη βία σε περιοχές της Αφρικής που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους και μεταφέροντας μετανάστες στα σύνορα, όπως λένε οι ειδικοί.

Δημοφιλέστερα

To Top