Διεθνή

Ο Έλον Μασκ μήνυσε τον CEO της OpenAI: Στοχεύουν στο κέρδος και όχι στο καλό της ανθρωπότητας

Ο Έλον Μασκ μήνυσε την OpenAI, κατασκευάστρια εταιρεία του ChatGPT, και τον διευθύνοντα σύμβουλό της Σαμ Άλτμαν, μεταξύ άλλων, λέγοντας ότι εγκατέλειψαν την αρχική αποστολή της εταιρείας να αναπτύξει τεχνητή νοημοσύνη προς όφελος της ανθρωπότητας και όχι του κέρδους.

Η μήνυση, όπως αναφέρει το Reuters που κατατέθηκε αργά την Πέμπτη αναφέρει ότι ο Άλτμαν και ο συνιδρυτής της OpenAI Γκρεγκ Μπρόκμαν προσέγγισαν αρχικά τον Έλον Μασκ για να δημιουργήσουν μια μη κερδοσκοπική εταιρεία ανοικτού κώδικα. Ο στόχος της εταιρείας που υποστηρίζεται από τη Microsoft (MSFT.O), με το να βγάλει χρήματα παραβιάζει αυτό το συμβόλαιο, ανέφεραν οι δικηγόροι του Μασκ στην αγωγή που κατατέθηκε στο Σαν Φρανσίσκο. Πρόσθεσαν ότι η εταιρεία είχε κρατήσει τον σχεδιασμό του GPT-4, του πιο προηγμένου μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης της, «ένα πλήρες μυστικό».

Ο Μασκ ήταν συνιδρυτής της OpenAI το 2015, αλλά αποχώρησε από το διοικητικό της συμβούλιο το 2018. Διευθύνει επίσης την εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων Tesla(TSLA.O), και την εταιρεία κατασκευής πυραύλων SpaceX και αγόρασε το Twitter για 44 δισεκατομμύρια δολάρια τον Οκτώβριο του 2022.

Πέρυσι ο επιχειρηματίας Άλτμαν απολύθηκε από το πρώην διοικητικό συμβούλιο της OpenAI, το οποίο δήλωσε ότι προσπαθούσε να υπερασπιστεί την αποστολή της εταιρείας να αναπτύξει τεχνητή νοημοσύνη που θα ωφελήσει την ανθρωπότητα. Λίγες ημέρες αργότερα, ο Άλτμαν επέστρεψε στην εταιρεία με ένα νέο αρχικό διοικητικό συμβούλιο.

Το ChatGPT, το chatbot της OpenAI, έγινε η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εφαρμογή λογισμικού στον κόσμο μέσα σε έξι μήνες από την έναρξή του τον Νοέμβριο του 2022. Προκάλεσε επίσης το λανσάρισμα ανταγωνιστικών chatbots από τη Microsoft, την Alphabet και μια πληθώρα νεοφυών επιχειρήσεων που αξιοποίησαν τη διαφημιστική εκστρατεία για να εξασφαλίσουν δισεκατομμύρια σε χρηματοδότηση.

Από το ντεμπούτο του, το ChatGPT έχει υιοθετηθεί από εταιρείες για ένα ευρύ φάσμα εργασιών, από την περίληψη εγγράφων έως τη συγγραφή κώδικα υπολογιστή, πυροδοτώντας έναν αγώνα δρόμου μεταξύ των εταιρειών μεγάλης τεχνολογίας για να λανσάρουν τις δικές τους προσφορές βασισμένες στη γενεσιουργό τεχνητή νοημοσύνη.

Δημοφιλέστερα

To Top