Διεθνή

Νέα Ζηλανδία: Αποζημιώσεις εκατομμυρίων στα θύματα της τραγωδίας με τους 22 νεκρούς στο ηφαίστειο

Δικαστήριο στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας διέταξε την καταβολή αποζημίωσης ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων Νέας Ζηλανδίας (5,6 εκατ. ευρώ) στα θύματα της καταστροφής του ηφαιστείου στο Γουάιτ Άιλάντ, όπου έχασαν τη ζωή τους 22 άνθρωποι.

Η εταιρεία στην οποία ανήκε το νησί, η Whakaari Management Limited, θα καταβάλει αποζημίωση ύψους 4,57 εκατ. δολαρίων στα θύματα. Η White Island Tours, η εταιρεία που είχε φέρει τους τουρίστες στο νησί για περιήγηση, θα καταβάλει αποζημιώσεις ύψους 4,68 εκατ. δολαρίων.

Άλλες τρεις άλλες τουριστικές εταιρείες, η Volcanic Air Safaris, η Aerius Limited και η Kahu NZ Limited, θα καταβάλουν και αυτές αποζημιώσεις.

Στη Whakaari Management επιβλήθηκε πρόστιμο 978.000 δολαρίων για παραβίαση των νόμων περί ασφάλειας στο χώρο εργασίας.

Οι πληρωμές θα κατανεμηθούν μεταξύ των θυμάτων, με μεγαλύτερα ποσά στις οικογένειες των 22 ανθρώπων που σκοτώθηκαν, αναφέρει το BBC.

Ο δικαστής Ευάγγελος Τόμας ανέφερε στην απόφασή του την Παρασκευή ότι η αποζημίωση ήταν «συμβολική αναγνώριση» της ταλαιπωρίας των θυμάτων.

Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας αντιμετώπιζαν στο παρελθόν ατομικές ποινικές διώξεις για τους θανάτους, αλλά οι κατηγορίες αποσύρθηκαν πέρυσι.

Η τραγωδία είχε λάβει χώρα τον Δεκέμβριο του 2019, όταν 47 άτομα έκαναν περιήγηση στο ηφαιστειακό νησί. Από έκρηξη που σημειώθηκε την ώρα της περιήγησης, σκοτώθηκαν σχεδόν οι μισοί και τραυματίστηκαν σοβαρότατα όλα τα υπόλοιπα μέλη της, κάποιοι με βαριά εγκαύματα.

Δεκαεπτά από τους τουρίστες που έχασαν τη ζωή τους ήταν από την Αυστραλία, ενώ οι υπόλοιποι από τις ΗΠΑ, τη Νέα Ζηλανδία και τη Γερμανία.

Οι εταιρείες στις οποίες ανήκε το νησί και οι οποίες διοργάνωναν εκδρομές κρίθηκαν πέρυσι ένοχες για αμέλεια και παραβιάσεις κανόνων ασφάλειας.

Το ηφαίστειο έδειχνε σημάδια αυξημένης δραστηριότητας τις εβδομάδες πριν από την έκρηξη, αλλά οι φορείς εκμετάλλευσης τα αγνόησαν, είπε ακόμη το δικαστήριο.

Δημοφιλέστερα

To Top