Διεθνή

Χούθι: Ο Σούνακ έχει μια πιθανότητα να ανακτήσει το πλοίο Rubymar αν επιτρέψει να μπουν στη Γάζα φορτηγά με βοήθεια

Υψηλόβαθμος ηγέτης των Χούθι δήλωσε ότι θεωρεί τον Bρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ και την κυβέρνησή του υπεύθυνους για τη βύθιση του βρετανικής ιδιοκτησίας φορτηγού πλοίου Rubymar.

Ο Μοχάμεντ Άλι αλ-Χούθι, επικεφαλής της ανώτατης επαναστατικής επιτροπής των Χούθι στην Υεμένη, ανέφερε ακόμη στο Twitter: «Ο Σούνακ έχει μια πιθανότητα να ανακτήσει το Rubymar επιτρέποντας να μπουν στη Γάζα φορτηγά με βοήθεια».

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης ανακοίνωσε νωρίτερα πως το Rubymar, το οποίο είχε δεχθεί επίθεση απο τους Χούθι τον περασμένο μήνα, βυθίστηκε στην Ερυθρά Θάλασσα και προειδοποίησε για μια «περιβαλλοντική καταστροφή» από το φορτίο λιπασμάτων του πλοίου.

Η βύθιση του φορτηγού πλοίου

Το Rubymar το οποίο είχε εγκαταλειφθεί στη νότια Ερυθρά Θάλασσα, αφού στοχοθετήθηκε από τους Χούθι στις 18 Φεβρουαρίου, βυθίστηκε, όπως ανέφερε νωρίτερα, σε ανακοίνωση της, η κυβέρνηση της Υεμένης.

Το πλοίο είχε υποστεί σοβαρές ζημιές κατά την επίθεση των Χούθι στα μέσα Φεβρουαρίου στα ανοιχτά της Υεμένης.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα ισχυρίστηκε ότι προκάλεσε «καταστροφικές ζημιές» στη διάρκεια επίθεσης στις 18 Φεβρουαρίου εναντίον του πλοίου γενικού φορτίου με σημαία Μπελίζ, με το πλήρωμά του να το εγκαταλείπει εγκαίρως.

Η επίθεση προκάλεσε «πετρελαιοκηλίδα μήκους 18 μιλίων», ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ σε μια ενημέρωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 24 Φεβρουαρίου, προσθέτοντας ότι το δεξαμενόπλοιο είναι αγκυροβολημένο, αλλά δέχεται νερό.

«Το M/V Rubymar μετέφερε πάνω από 41.000 τόνους λιπασμάτων όταν δέχθηκε την επίθεση, τα οποία θα μπορούσαν να χυθούν στην Ερυθρά Θάλασσα και να επιδεινώσουν αυτή την περιβαλλοντική καταστροφή», ανέφερε η Centcom.

Δημοφιλέστερα

To Top