Ελλάδα

Εννέα έδρες στην ΚΕΔΕ για την παράταξη του Χάρη Δούκα – Πώς ερμηνεύεται το αποτέλεσμα από τη Χαριλάου Τρικούπη

Κέρδη και ζημίες από την αναμέτρηση στην ΚΕΔΕ καταγράφουν στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς η αυτοδιοικητική παράταξη «Αυτοδιοίκηση Τώρα», με επικεφαλής τον Χάρη Δούκα εξέλεξε στο νέο 31μελές διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ εννέα μέλη, από τα οποία τα τρία προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η «πράσινη» παράταξη είχε βάλει στόχο, υπολογίζοντας τους συσχετισμούς, να εκλέξει 10 εκπροσώπους στην ηγεσία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, όπου νικητής της αναμέτρησης με ποσοστό 65,78% αναδείχθηκε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, ως επικεφαλής του «γαλάζιου» συνδυασμού. Ο Χάρης Δούκας επιχείρησε από την πρώτη στιγμή της εκλογής του στο Δήμο Αθηναίων να αναβαθμίσει το δίκτυο των ανά την Ελλάδα Δημάρχων και δημοτικών συμβούλων που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, δημιουργώντας ταυτόχρονα ισχυρές συμμαχίες με αυτοδιοικητικούς από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι ο Κώστας Ζαχαριάδης.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, δια του Ανδρέα Σπυρόπουλου, που παρίστατο σε όλες τις συνεδριάσεις για την προετοιμασία της μάχης, είχε ανάψει νωρίτερα το «πράσινο φως» στον κ. Δούκα να συγκροτήσει ψηφοδέλτιο και να δώσει τη μάχη με νέα και εμπειρότερα στελέχη. Ακολούθησαν διαβουλεύσεις με τους Δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στο συνδυασμό και με την προσδοκώμενη εκλογή 10+1 στελεχών στο Διοικητικό Συμβούλιο (στα 10 μέλη προστίθεται και ο δήμαρχος Αθηναίων που μετέχει αυτοδικαίως στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ και συνυπολογίζεται στον συνολικό αριθμό των δημάρχων που μετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο).

Οι καλά γνωρίζονες λένε ότι η εκλογή εννέα και όχι 10 μελών, όπως ανέμεναν, οφείλεται στο ότι πρώτον, κάποιοι πράσινοι αυτοδιοικητικοί απουσίαζαν από τη χθεσινή εκλογική διαδικασία, δεύτερον, υπήρξαν ορισμένες «διαρροές» προς το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο και τρίτον έσπασαν οι «γραμμές» σε αρκετές περιπτώσεις. Το αποτέλεσμα δυσαρέστησε υποψήφιους δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους από την περιφέρεια (όπως από την Κρήτη), που βρέθηκαν με χαμηλή σταυροδοσία και δεν εξελέγησαν.

Από την παράταξη «Αυτοδιοίκηση Τώρα» του Χάρη Δούκα εξελέγησαν συγκεκριμένα 5 Δήμαρχοι και 4 δημοτικοί σύμβουλοι, που είναι οι εξής:

1) Σίμος Δανιηλίδης (Δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, έμπειρος αυτοδιοικητικός και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ)

2) Θωμάς Μπέγκας (νέος Δήμαρχος Ιωαννίνων, την εκλογή του οποίου είχε στηρίξει ο Νίκος Ανδρουλάκης)

3) Αντώνης Γκουντάρας (Δήμαρχος Αγιάς, έμπειρο «πράσινο» αυτοδιοικητικό στέλεχος))

4) Γρηγόρης Αλεξόπουλος (Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ υπό το Ν. Ανδρουλάκη και συνομιλητής του Χάρη Δούκα)

5) Τίνα Καφατσάκη-Βλάχου (Δήμαρχος Ζωγράφου, στέλεχος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ)

Δημοφιλέστερα

To Top