Διεθνή

Έκκληση της Κάμαλα Χάρις για άμεση κατάπαυση του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας

Η αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις ζήτησε έντονα χθες Κυριακή να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, ασκώντας πίεση στο Ισραήλ, το οποίο συνεχίζει τις ακατάπαυστες εχθροπραξίες με τη Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακο, που απειλείται από μαζικό λιμό.

«Με δεδομένο ότι οι συνθήκες είναι απάνθρωπες στη Γάζα, χρειάζεται να κηρυχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός για τουλάχιστον τις έξι προσεχείς εβδομάδες, αυτό βρίσκεται τούτη τη στιγμή πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» του Ισραήλ και της Χαμάς, σημείωσε η κυρία Χάρις — παρεμπιπτόντως, η πρώτη αμερικανίδα αξιωματούχος που χρησιμοποίησε αυτόν τον όρο.

Καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να λάβει μέτρα για να αυξηθεί η βοήθεια που φθάνει στη Λωρίδα της Γάζας, άσκησε την πιο οξεία αμερικανική κριτική στο Ισραήλ από το ξέσπασμα του πολέμου.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα για να αυξηθεί σημαντικά η ροή βοήθειας. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες», είπε, αξιώνοντας να ανοίξουν περισσότερα «σημεία διέλευσης» και να μην επιβάλλονται «ανώφελοι περιορισμοί στις παραδόσεις της βοήθειας».

«Σχεδόν αναπόφευκτος» λιμός

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν από την πλευρά του υπογράμμισε μέσω X (του πρώην Twitter) την «επιτακτική ανάγκη να αυξήσουμε τη ροή βοήθειας προς τη Γάζα».

«Ο πληθυσμός χρειάζεται επειγόντως περισσότερα τρόφιμα, νερό και άλλη βοήθεια. Για αυτό οι ΗΠΑ εργάζονται προκειμένου να παραδοθεί περισσότερη βοήθεια από κάθε διαθέσιμο δίαυλο, συμπεριλαμβανομένων αεροπορικών ρίψεων», πρόσθεσε.

Έπειτα από σχεδόν πέντε μήνες, ο πόλεμος έχει προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή και, σύμφωνα με τον Γενς Λέρκε του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, οι 2,2 από τους 2,4 εκατ. κατοίκους του παλαιστινιακού θυλάκου βρίσκονται αντιμέτωποι με «σχεδόν αναπόφευκτο» λιμό.

Εξαιτίας των δυσκολιών στις παραδόσεις βοήθειας με χερσαία μέσα στην περιοχή, υπό ισραηλινή πολιορκία, αρκετές χώρες τη ρίχνουν με αλεξίπτωτα: πλέον και οι ΗΠΑ, από το Σάββατο.

Οι δηλώσεις των αμερικανών αξιωματούχων καταγράφτηκαν ενώ χθες αναμενόταν να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις εκ του σύνεγγυς ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στο Κάιρο.

Δημοφιλέστερα

To Top