Διεθνή

Σούπερ Τρίτη στις ΗΠΑ: Ποιος είναι ο εντελώς άγνωστος αντίπαλος που κέρδισε τον Μπάιντεν στην αμερικανική Σαμόα

Ο Τζο Μπάιντεν σάρωσε σε όλες τις εσωκομματικές αναμετρήσεις των Δημοκρατικών που έλαβαν χώρα τη λεγόμενη «Σούπερ Τρίτη» με μία και μοναδική εξαίρεση: την Αμερικανική Σαμόα, όπου έμελλε να γνωρίσει την ήττα από τον εντελώς άσημο διεκδικητή του χρίσματος, Τζέισον Πάλμερ.

Με 51 ψήφους, έναντι 40 του προέδρου Μπάιντεν, ο 52χρονος επιχειρηματίας στον τομέα της τεχνολογίας εκτιμάται ότι κερδίζει τέσσερις από τους έξι αντιπροσώπους στο συνέδριο του κόμματος που διακυβεύονταν στο αρχιπέλαγος του Ειρηνικού. Φυσικά, πρόκειται για μια μικροσκοπική νίκη που δεν πρόκειται να επηρεάσει σε τίποτα την πορεία του Μπάιντεν προς το χρίσμα του κόμματός του. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, εξαιτίας του καθεστώτος της Αμερικανικής Σαμόα, δηλαδή του ότι είναι περιοχή και όχι πολιτεία, οι περίπου 40.000 κάτοικοί της ψηφίζουν μεν στις προκριματικές εκλογές, αλλά δεν έχουν εκπροσώπηση στο Εκλεκτορικό Κολέγιο.

Σύμφωνα με το Associated Press, ο Πάλμερ δεν ήξερε καν ότι κέρδισε στο αρχιπέλαγος μέχρι που άρχισε ξαφνικά να δέχεται αμέτρητες κλήσεις από υποστηρικτές του και μέλη της προεκλογικής του εκστρατείας. Σε συνέντευξη που παραχώρησε αργά την Τρίτη, παραδέχτηκε ότι δεν είχε επισκεφθεί ποτέ την περιοχή αυτή πριν το συνέδριο.

«Διεξήγαγα την προεκλογική μου εκστρατεία εξ αποστάσεως, είχα συναντήσεις με ψηφοφόρους μέσω Zoom, μιλούσα με ανθρώπους, άκουγα τις ανησυχίες τους και τι τους ενδιαφέρει», είπε χαρακτηριστικά.

Την παραμονή της ψηφοφορίας, ο Πάλμερ έγραψε στο Χ ότι «έχει καθυστερήσει πολύ η εκλογή ενός προέδρου που να υποστηρίζει τα συμφέρονται της Αμερικανικής Σαμόα». Στον λογαριασμό του έχουν αναρτηθεί φωτογραφίες που δείχνουν πολίτες να κρατούν πανό της εκστρατείας του.

Ο Πάλμερ είναι κάτοικος Βαλτιμόρης και έχει εργαστεί στο παρελθόν σε διάφορες επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, συχνά σε τομείς που αφορούν την τεχνολογία και την εκπαίδευση.

Δημοφιλέστερα

To Top