Οικονομία

Πού «σκόνταψαν» οι προβλέψεις για μεγαλύτερη ανάπτυξη – Φρένο σε έκτακτο επίδομα Πάσχα

Αρνητική εξέλιξη για όποιες έκτακτες παροχές τελούσαν υπό σκέψη να δοθούν το Πάσχα, αλλά και για τη δυναμική που θα είχε στο α΄τρίμηνο του 2024 η ελληνική οικονομία, θεωρούνται τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή για το 2023.

Αν και τελούν υπό αναθεώρηση τον Οκτώβριο και μπορεί να υπάρχουν νέες εκπλήξεις, είτε ευχάριστες (προς τα πάνω) είτε δυσάρεστες (προς τα κάτω), η ΕΛΣΤΑΤ ανέτρεψε τις προβλέψεις του προϋπολογισμού: ανακοίνωσε ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε κατά 2,0% για το 2023, που σημαίνει ότι το ονομαστικό ΑΕΠ αποτιμάται σε 220,3 δισ. ευρώ αντί 222,766 δισ. που ήταν η πρόβλεψη στον τρέχοντα προϋπολογισμό (σε τρέχουσες τιμές).

Τα 2,5 δισ. ευρώ που έλειψαν αφορούν το 2023. Αποτελούν όμως και αφετηρία για το 2024, καθώς υποδεικνύουν ότι το 2024 δεν μπήκε με τη «φόρα» που θα υπολόγιζε η κυβέρνηση, όταν προέβλεπε ανάπτυξη 2,4% για πέρυσι και 2,9% για φέτος.

Μικρό «καλάθι»

Αυτό καθιστά πλέον όλους στην κυβέρνηση πολύ πιο συγκρατημένους στις προβλέψεις και στα σχέδια για έκτακτες παροχές πριν το Πάσχα. Γιατί με χαμηλότερο ΑΕΠ αναμένονται και λιγότερα έσοδα από άμεσους ή έμμεσους φόρους.

Παροχές θα δίνονταν από το υπερπλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού. Ο Κωστής Χατζηδάκης όμως εχθές, όπως και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός λίγες μέρες νωρίτερα, έσπευσαν να τονίσουν ότι «δεν φαίνονται στον ορίζοντα» περιθώρια για νέες παροχές, ως τώρα τουλάχιστον. Αντιθέτως μάλιστα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δήλωσε μεν πως η ανάπτυξη στην Ελλάδα ήταν τετραπλάσια από τον μέσο όρο της ευρωζώνης πέρυσι, θυμίζει όμως και ότι πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί, δηλαδή υπερδιπλάσιο πρωτογενές από πέρυσι: 2,1% του ΑΕΠ αντί 1,1% που ήταν ο περσινός στόχος.

Διαβάστε τη συνέχεια στο newmoney.gr

Δημοφιλέστερα

To Top