Διεθνή

Φον ντερ Λάιεν: Ο θαλάσσιος διάδρομος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μπορεί να ανοίξει και το Σαββατοκύριακο

Ακόμη και μέσα σε αυτό το Σαββατοκύριακο θα μπορούσε να αρχίσει να λειτουργεί ο θαλάσσιος διάδρομος μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα δήλωσε την Παρασκευή η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Μιλώντας από την Κύπρο, η Φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η Γάζα «αντιμετωπίζει ανθρωπιστική καταστροφή» και ότι ο θαλάσσιος διάδρομος θα επιτρέψει την παράδοση μεγάλων ποσοτήτων πρόσθετης βοήθειας.

Οι αναφορές της επικεφαλής της Κομισιόν έρχονται μόλις μία ημέρα μετά την αναφορά του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα προσωρινό λιμάνι στη Γάζα.

Την Πέμπτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο αμερικανικός στρατός θα κατασκευάσει μια προβλήτα για τη μεταφορά προμηθειών από τα πλοία στη θάλασσα στην ακτή. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πάντως ότι θα χρειαστούν «αρκετές εβδομάδες» για να στηθεί.

Η επιχείρηση, η οποία, όπως είπε, δεν θα περιλαμβάνει αμερικανικά στρατεύματα στο έδαφος της Γάζας, θα επιτρέψει σε μεγάλα πλοία να παραδίδουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και προσωρινά καταφύγια.

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει το BBC, σε κοινή δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Κύπρου, των ΗΠΑ, της Βρετανίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αναφέρεται ότι η λειτουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου «θα είναι πολύπλοκη» και ότι θα συνεχίσουν να πιέζουν το Ισραήλ να επεκτείνει την παράδοση βοήθειας οδικώς, διευκολύνοντας περισσότερες διαδρομές και ανοίγοντας πρόσθετα περάσματα.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι «συνεχίζουμε να παροτρύνουμε το Ισραήλ να επιτρέψει την είσοδο περισσότερων φορτηγών στη Γάζα», διότι αυτός είναι ο ταχύτερος τρόπος για να φτάσει η βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται.

Δημοφιλέστερα

To Top