Τεχνολογία

Google Doodle: Σήμερα γιορτάζει τον flat white καφέ – Ποια η διαφορά του latte

Το Google Doodle σήμερα, Δευτέρα 11 Μαρτίου, γιορτάζει το «flat white», ένα ρόφημα με βάση τον εσπρέσο που θεωρείται ότι προέρχεται από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Η 11η Μαρτίου σηματοδοτεί την ημερομηνία κατά την οποία το flat white συμπεριλήφθηκε επίσημα στο Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης το 2011.

Αν και η προέλευση του flat white καφέ έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις, τόσο η Αυστραλία όσο και η Νέα Ζηλανδία ισχυρίζονται ότι πρωτοστάτησαν στην παραγωγή του ροφήματος τη δεκαετία του 1980. Η ακριβής προέλευση παραμένει αμφιλεγόμενη, με τις ενδείξεις να υποδηλώνουν ότι ο flat white πιθανότατα αναπτύχθηκε ξεχωριστά και στις δύο χώρες.

Flat white

Τον μπερδεύουν με τον cappuccino και τον latte, όμως, είναι ένας διαφορετικός καφές. Ο flat white ξεκίνησε από το μακρινό Σίδνεϋ της Αυστραλίας κάπου στα μέσα στης δεκαετίας του ’80. Μιλάμε για ένα ρόφημα καφέ με διπλή δόση espresso ristretto και ελάχιστα διογκωμένο αφρόγαλα. Σερβίρεται σε κούπα μεσαίου μεγέθους και το γάλα αναμιγνύεται από την αρχή με τον καφέ, πράγμα που είναι και η βασική του διαφορά από τον cappuccino όπου υπάρχει εμφανής διαχωρισμός του καφέ από το γάλα. To «free pour» του γάλακτος, όπως λέγεται, είναι αυτό που επιτρέπει στον barista να «σχεδιάσει» πάνω στην επιφάνεια του καφέ και να κάνει το λεγόμενο latte art. Ο flat white έχει έντονο χαρακτήρα και επιτρέπει στα γευστικά χαρακτηριστικά του espresso να είναι ευδιάκριτα και να μην «σκεπάζονται» από το γάλα. Υπάρχει φυσικά και η κρύα μορφή του, αλλά κατά κανόνα θα τον συναντήσετε ζεστό.

Το σημερινό doodle της google


google-doodle-flatwhite

Αν ρωτήσετε ένα barista να σας εξηγήσει τη διαφορά μεταξύ του flat white και του latte, το πιο πιθανό είναι να εστιάσει σε τρεις παράγοντες. Αυτοί είναι:

• η δόση του καφέ, που στον flat white είναι διπλή,

• η ποσότητα, καθώς η κούπα του flat white δεν πρέπει να ξεπερνά τα 180 ml

• το πάχος από το αφρόγαλα πάνω στον καφέ που στον latte μπορεί να είναι 1 εκατοστό σε σχέση με τον flat white που πρέπει να είναι στο μισό.

Δημοφιλέστερα

To Top