Οικονομία

Προσαυξήσεις στον συντελεστή δόμησης: Η Ολομέλεια του ΣτΕ θα κρίνει τη συνταγματικότητα των διατάξεων του ΝΟΚ

Η συνταγματικότητα ή μη των διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) που έχουν ως συνέπεια προσαυξήσεις στη δόμηση και στο ύψος των κτηρίων, θα κριθεί από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς το Ε΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού με δύο αποφάσεις τους έκρινε αντισυνταγματικές τις επίμαχες διατάξεις και για το λόγο αυτό παρέπεμψε το όλο θέμα προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια.

Ειδικότερα, το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ, με προεδρεύοντα τον σύμβουλο Επικρατείας Θεόδωρο Αραβάνη (συνταξιοδοτήθηκε τον περασμένο Ιούνιο) και με εισηγητή τον πάρεδρο Δημήτριο Πυργάκη, με την υπ’ αριθ. 293/2024 απόφασή του έκρινε ως αντίθετες προς το Σύνταγμα τις διατάξεις των άρθρων 10 και 25 του ΝΟΚ (νόμος 4067/2012) που προβλέπουν προσαυξήσεις συντελεστού δομήσεως λόγω υποτυπώδους μείωσης της κάλυψης και ανέγερσης κτηρίου ανώτερης ενεργειακής απόδοσης (μπόνους δόμησης).

Λόγω της αντισυνταγματικότητας, το όλο θέμα παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ προς οριστική κρίση. Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχει προσφύγει η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής (ΕΠΖ) του Δήμου Αλίμου κατά του Δήμου Αλίμου.

Παράλληλα, με άλλη δεύτερη απόφαση της επταμελούς σύνθεσης αυτή τη φορά, του ίδιου Τμήματος (υπ’ αριθ. 310/2024 απόφαση) με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Μαργαρίτα Γκορτζολίδου και εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Χριστιάνα Μπολόφη, κατόπιν αίτησης ακύρωσης κατοίκων της περιοχής του Αλίμου, αλλά και του ιδίου του Δήμου Αλίμου, διευρύνθηκε κατά πολύ το περιεχόμενο της αντισυνταγματικότητας επιμέρους διατάξεων του ΝΟΚ.

Πέραν των περιπτώσεων των άρθρων 10 και 25 του ΝΟΚ κρίθηκαν αντίθετες στο Σύνταγμα και το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι διατάξεις εκείνες (άρθρο 11 παρ. 6 ΝΟΚ), που εξαιρούν από την προσμέτρηση στο συντελεστή δόμησης, τους εκτεταμένους χώρους κυρίας χρήσεως παταριών, σοφιτών και έρκερ (προεξοχές, κινητά ή σταθερά συστήματα σκίασης, κ.λπ.), εξαιτίας των οποίων αυξάνεται και το ύψος και η δόμηση και ο αριθμός των ορόφων.

Κρίθηκε επίσης αντισυνταγματική η δημιουργία χώρων κυρίας χρήσεως στο δώμα, ενώ οι σύμβουλοι Επικρατείας έθεσαν και ζήτημα αντίθεσης στο Ευρωπαϊκό δίκαιο λόγω έλλειψης ειδικής στρατηγικής μελέτης.

Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο σε πολεοδομικά θέματα δικηγόρο Βασίλη Παπαδημητρίου, οι εν λόγω αποφάσεις θέτουν σοβαρότατα ζητήματα για την προστασία του οικιστικού περιβάλλοντος και προσπαθούν να αποτρέψουν την εκτόξευση της δόμησης σε ποσοστό ακόμη και 80% πάνω από το συντελεστή δόμησης, με τη συνολική χρήση των επίμαχων μπόνους.

Κατά τον κ. Παπαδημητρίου οι δυο παραπεμπτικές αποφάσεις «θέτουν τις βάσεις για τη διασφάλιση ορθολογικού σχεδιασμού, εις τρόπον ώστε να αποφεύγονται οι υπερβολές, αναφορικά με την επαύξηση των παραμέτρων της δομήσεως».

Δημοφιλέστερα

To Top