Ελλάδα

Μεταναστευτικό: Κατά κύματα αποβιβάζονται παράνομα στη Γαύδο μετανάστες από την Αίγυπτο μέσω Λιβύης

Δεν έχουν τελειωμό οι αλλοδαποί που αποβιβάζονται στη Νότια Κρήτη και ειδικά στη Γαύδο. Σήμερα το πρωι, Τετάρτη 13 Μαρτίου, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Χανίων, από στέλεχος της Αστυνομίας Γαύδου, για τον εντοπισμό συνολικά 91 αλλοδαπών στην παραλία Τρυπητή.

Οι 28 από αυτούς μεταφέρθηκαν από Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στο λιμάνι της Χώρας Σφακίων και από εκεί, με τη συνοδεία στελεχών της Λιμενικής Αρχής Χανίων, σε προσωρινό χώρο φιλοξενίας στον Καλαθά Χανίων.

Οι υπόλοιποι 63 αλλοδαποί παραμένουν σε προσωρινό χώρο φιλοξενίας του Δήμου Γαύδου και πρόκειται να μεταφερθούν στα Χανιά μόλις βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων που διενεργεί την προανάκριση συνελήφθη ένας εκ των αλλοδαπών ως διακινητής, ηλικίας 23 ετών, για παράβαση του Ν.3386/2005 “Παράνομη Είσοδος στη χώρα”, του Ν. 4251/2014 “Διευκόλυνση” και του άρθρου 306 Π.Κ. “Έκθεση”.

Περίπου 1.500 άτομα έχουν φτάσει από Αίγυπτο, μέσω Λιβύης, το τελευταίο τρίμηνο

Στη διάρκεια του προηγούμενου Σαββατοκύριακου στα νότια παράλια της Κρήτης αποβιβάστηκαν 300 παράνομα εισερχόμενοι αλλοδαποί ενώ το τελευταίο τρίμηνο υπολογίζεται ότι έχουν έρθει από την Αίγυπτο μέσω Λιβύης στη Γαύδο και στην Κρήτη 1.500 άτομα. Στην πλειονότητά τους είναι Αιγύπτιοι άνδρες και ένα μικρό ποσοστό έχουν δηλώσει υπήκοοι Πακιστάν και Μπαγκλαντές.

Οι παράνομες αφίξεις αφορούν όλη τη Νότια Κρήτη από τα Χανιά και τις παραλίες του Ηρακλείου. Οι βάρκες εντοπίζονται στη θαλάσσια περιοχή από την Παλαιοχώρα έως την Αγία Γαλήνη και τα Μάταλα.

Η Ελλάδα βρίσκεται με δύο μεταναστευτικούς διαδρόμους, τον ανατολικό από την Τουρκία και τον κεντρικό μεσογειακό από τη Λιβύη. Η Κυβέρνηση αναζητά τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου αφού έχει δημιουργηθεί ένα νέος μεταναστευτικός διάδρομος. Γίνονται συζητήσεις για την υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο . Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης έθεσε το πρόβλημα στα δύο τελευταία συμβούλια των υπουργών Μετανάστευσης της ΕΕ οι οποίο δήλωσαν άγνοια για το γεγονός!

Οι βάρκες ξεκινούν από από το Τομπρούκ της Λιβύης και μετά από δύο ημέρες ταξιδιού εισέρχονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα και εκπέμπουν σήμα κινδύνου. Οι επιβαίνοντες δεν φορούν σωσίβια ούτε έχουν μαζί τους τρόφιμα. Πληρώνουν 5.000 δολάρια το άτομο για να πάρουν το εισιτήριο προς την Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα οι διακινητές τους τάζουν ότι θα βγουν στις ιταλικές ακτές. Όμως τα παλιά, ξύλινα, αλιευτικά σκάφη μόλις που φτάνουν στην Κρήτη. Το νέο δρομολόγιο των δουλεμπόρων που άρχισαν να το δουλεύουν από τον περασμένο Οκτώβριο την ίδια περίοδο που άνοιγε το μέτωπο άνοιξε το μέτωπο μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ.

Στη Γαύδο και στην Κρήτη δεν υπάρχουν υποδομές για υποδοχή των παρανόμως εισερχόμενων στη χώρα και αναγκαστικά οδηγούνται σε μέρη όπου δημιουργούνται πρόχειρα καταλύματα.

Δημοφιλέστερα

To Top